Potpredsjednica Vlade na otvorenju dnevnog boravka u Jasenovcu

Potpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor otvorila je danas u Jasenovcu Dnevni boravak za starije osobu sklopu provedbe Programa međugeneracijske solidarnosti Ministarstva obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor otvorila je danas u Jasenovcu Dnevni boravak za starije osobe, u sklopu provedbe Programa međugeneracijske solidarnosti Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti «Dnevni boravak i pomoć u kući starijim osobama». Prioritetni korisnici ovog Programa su osobe starije od 65. godina koje su članovi samačkih staračkih domaćinstava, niskog socio-ekonomskog statusa, teže narušenog zdravstvenog stanja te osobe koje nisu obuhvaćene postojećim oblicima skrbi o starijima, a predviđene usluge iz Programa su organizacija prehrane, pomoć u obavljanju kućnih poslova i održavanju osnovne zdravstvene skrbi, posredovanje u ostvarivanju prava, razgovori i druženje te dodatni sadržaji i aktivnosti Dnevnog boravka.

Otvarajući ga, potpredsjednica Kosor istaknula je kako je ovo deseti Dnevni boravak otvoren od strane Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Pritom je rekla kako je Programom obuhvaćeno oko 200 osoba starije životne dobi na području Općine Jasenovac te kako je na njegovoj provedbi sveukupno zaposleno 15 osoba koje korisnicima pružaju usluge iz Programa neposredno u njihovim kućanstvima, a u Općini Jasenovac i u prostorijama Dnevnog boravka. Istaknula je kako su među zaposlenima pretežito žene starije od 40 godina koje su i najteže zapošljiva radna skupina, te zaključila kako je zbog toga vrijednost provedbe Programa međugeneracijske solidarnosti višestruka. Podsjetila je kako je Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti u 2005. godini za provedbu Programa u Općini Jasenovac osiguralo preko 480 tisuća kuna, te naglasila kako se provedba Programa nastavlja i ovoj godini. Potpredsjednica Kosor poručila je kako se kroz programe međugeneracijske solidarnosti Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, kojima je dosad obuhvaćeno preko 6000 osoba starije životne dobi, a i ovogodišnji početak povrata duga umirovljenicima, jasno pokazuje i opredjeljenje ove Vlade u skrbi za osobe starije životne dobi te daje poruka kako oni nikada neće ostati sami i zaboravljeni.



Pisane vijesti