Potpredsjednica Vlade na otvorenju međunarodne konferencije «Zaustavimo trgovanje ljudima» u Cavtatu

Potpredsjednica Vlade i predsjednica Nacionalnog odbora za suzbijanje trgovanja ljudima Jadranka Kosor otvorila je danas u Cavtatu međunarodnu konferenciju “Zaustavimo trgovanje ljudima”. Međunarodna konferencijkoja se održava u Cavtatu od 18. do 20. listopada u organizaciji Ured za ljudska Vlade RH i OESS-okupila je preko 130 sudionika iz područja suzbijanja trgovanja ljudima.

Potpredsjednica Vlade i predsjednica Nacionalnog odbora za suzbijanje trgovanja ljudima Jadranka Kosor otvorila je danas u Cavtatu međunarodnu konferenciju “Zaustavimo trgovanje ljudima”. Međunarodna konferencija, koja se održava u Cavtatu od 18. do 20. listopada u organizaciji Ured za ljudska Vlade RH i OESS-a, okupila je preko 130 sudionika iz područja suzbijanja trgovanja ljudima.

Otvarajući Konferenciju potpredsjednica Kosor istaknula je kako je trgovanje ljudima jedan je od najgrubljih oblika kršenja ljudskih prava koji je posljednjih godina prepoznat u gotovo svim državama svijeta. Podsjećajući kako se prijelomni trenutak u tom postupku dogodio prije pet godina usvajanjem UN-ove Konvencije protiv transnacionalnog organiziranog kriminala te pripadajućeg Protokola za sprječavanje, suzbijanje i kažnjavanje trgovanja ljudima, posebice ženama i djecom, naglasila je kako je upravo ta UN-ova Konvencija bila poticaj stvaranja i uspostave nacionalnih sustava za suzbijanje trgovanja ljudima. U tom smislu istaknula je kako je Republika Hrvatska vrlo brzo implementirala UN-ovu Konvenciju u domaće zakonodavstvo, a kao rezultat navedene implementacije već 2001. godine osnovan je Nacionalni odbor za suzbijanje trgovanja ljudima čime su uspostavljeni čvrsti temelji nacionalnog sustava za suzbijanje trgovanja ljudima.

Iznoseći podatke o trgovanju ljudima u Hrvatskoj, potpredsjednica Kosor rekla je kako je od 2002. godine, otkad se vode službene statistike, zabilježeno ukupno 40 žrtava trgovanja ljudima, od čega je čak 36 žena koje su bile seksualno iskorištavane. Od ukupnog broja žrtava trgovanja ljudima, 12 žrtava su bili državljani Republike Hrvatske, dok su ostale žrtve bili strani državljani, što ukazuje na činjenicu da Republika Hrvatska postaje sve više država destinacije za žrtve trgovanja ljudima. U 2005. godini do danas je identificirano ukupno 5 žrtava trgovanja ljudima, od čega su 4 žrtve ženskog spola, rekla je potpredsjednica Kosor.

Napomenula je kako Republika Hrvatska aktivno sudjeluje u svim međunarodnim aktivnostima na području suzbijanja trgovanja ljudima te je potpisala sve važne međunarodne dokumente koji se odnose na suzbijanje trgovanja ljudima, pa i najnoviju Konvenciju Vijeća Europe o suzbijanju trgovanja ljudima. Aktivnim sudjelovanjem u regionalnim inicijativama i inicijativama Europske unije, Vijeća Europe, OESS-a, Pakta o stabilnosti i UN-a, Republika Hrvatska na neposredan način daje podršku općim naporima međunarodne zajednice u navedenom području, a i organiziranje ove Konferencije još je jedna potvrda neosporne predanosti Republike Hrvatske svim aktivnostima međunarodne zajednice na području ujednačavanja međunarodne prakse radi učinkovitog suzbijanja trgovanja ljudima, rekla je potpredsjednica Kosor.

Republika Hrvatska danas ima cjelovit i učinkovit sustav suzbijanja trgovanja ljudima, većim dijelom uspostavljen je zakonodavni okvir na području suzbijanja trgovanja ljudima, uspostavljen je učinkovit sustav pomoći i zaštite žrtvama trgovanja ljudima, značajni rezultati ostvareni su u obrazovanju ciljanih skupina o fenomenu trgovanja ljudima, zaključila je potpredsjednica Kosor. Posebno je istaknula da je krajem rujna 2005. godine Vlada usvojila Nacionalni plan za suzbijanje trgovanja djecom od 2005. – do 2007. godine, u potpunosti usuglašen sa Konvencijom UN-a o pravima djeteta i s ostalim međunarodnim dokumentima na području zaštite djece, s obzirom da svjetski trendovi ukazuju da je trgovanje djecom u sve većem porastu, a prema statističkim podacima oko 1,2 milijuna djece širom svijeta svake godine postane žrtvama trgovanja ljudima i uspostave ropstva. Istaknula je da je i u Republici Hrvatskoj u posljednjoj godini zabilježen trend porasta trgovanja djecom - od ukupno 5 žrtava trgovanja ljudima troje je bilo maloljetno, a jedna žrtva je bila na granici punoljetnosti.

Potpredsjednica Kosor izrazila je zadovoljstvo i suradnjom nevladinih organizacija u svim aktivnostima na području suzbijanja trgovanja ljudima, a u skladu s tim predstavnici nevladinih organizacija uključeni su kako u rad Nacionalnog odbora za suzbijanje trgovanja ljudima tako i u provedbu svih aktivnosti u navedenom području.



Pisane vijesti