Varaždinski GRP otvorio tvornicu za reciklažu auto guma

Varaždinska tvrtka Gumiimpex (GRP) otvorila je danas u Slobodnoj zoni Varaždin tvornicu za reciklažu automobilskih guma i proizvodnju gumenog granulata GRP d.o.o., a ukupna investicija u izgradnju modernog pogona, površine 65 tisuća četvornih metara, iznosi 6,5 milijuna eura.

VARAŽDIN, 19. listopada 2005. (Hina) - Varaždinska tvrtka Gumiimpex (GRP) otvorila je danas u Slobodnoj zoni Varaždin tvornicu za reciklažu automobilskih guma i proizvodnju gumenog granulata GRP d.o.o., a ukupna investicija u izgradnju modernog pogona, površine 65 tisuća četvornih metara, iznosi 6,5 milijuna eura.

Tvornicu je otvorio predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader koji je, uz ostalo, naglasio da su poduzetnici poput Damira Kirića, vlasnika i direktora te tvrtke, ljudi na kojima temelji svoj optimizam u pogledu brzog pristupa Hrvatske Europskoj uniji.

Također, premijer je istaknuo da je važna svakovrsna potpora koja treba biti pružena poduzetnicima, kao i odmak od općeg mnijenja da su uspješni poduzetnici istovremeno lopovi. Poduzetnici su ti koji preuzimaju rizik, oni su temelj napretka i tako se prema njima treba odnositi, rekao je Sanader.

Pokretanjem ove tvornice, istaknuo je direktor i vlasnik Gumiimpexa Damir Kirić, riješit će se problem zbrinjavanja starih automobilskih guma u Hrvatskoj na ekološki prihvatljiv način.

Izgrađene su dvije proizvodne hale te deponija za prihvat otpadnih guma. Nova tvornica prihvaćat će i mehanički obrađivati - reciklirati sve vrste guma - automobilske, kamionske, gume radnih strojeva i druge i od njih izrađivati nove proizvode, kao što su podovi za sportske terene, oprema za cestovnu signalizaciju, podovi za staje i dr.

Kako je rekao, Hrvatska godišnje uvozi 23 tisuće tona gume, a kapacitet prerade u novoj tvornici je 15 tisuća tona godišnje. To bi, dodao je, uz ostale oblike zbrinjavanja, trebalo trajno riješiti problem starih guma u Hrvatskoj.

Varaždinski župan Radimir Čačić podsjetio je na veliki angažman središnje države i lokalne administracije u uspostavi uvjeta za stvaranje slobodne poduzetničke zone, unutar koje djeluje danas otvorena tvrtka.

Kada se stvore uvjeti, poduzetnici dolaze, ako ne domaći, onda strani, rekao je Čačić.

Tvrtka Gumiimpex djeluje 35 godina. Proizvodi petnaestak skupina gumeno-tehničkih proizvoda, a bavi se i obnavljanjem automobilskih guma za teretna vozila, uslužnim gumiranjem specijalnih posuda i valjaka široke industrijske primjene. Također na domaće tržište plasira automobilske gume za osobna i teretna vozila, za autobuse i velike radne strojeve najpoznatijih svjetskih proizvođača.

Uz dosad zaposlenih 150 radnika, u novom, visoko automatiziranom pogonu bit će 130 zaposlenih.

Danas otvoren pogon, treća je po redu izgrađena tvornica u Slobodnoj zoni Varaždin, nakon njemačke tvrtke BHS Corrugated i austrijske tvrtke Boxmark Leather.



Pisane vijesti