Potpredsjednica Vlade na potpisivanju ugovora o provedbi programa međugeneracijske solidarnosti

Potpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor potpisala je danas Ugovore o suradnji na provedbi programa međugeneracijske solidarnosti «Dnevni boravak i pomoć u kući starijim osobama» s Karlovačkom županijom i Općinom Jasenovac, te Ugovore o suradnji na provedbi programa međugeneracijske solidarnosti «Pomoć u kući starijim osobama» s Karlovačkom županijom, Zadarskom županijom i Gradom Vrbovsko.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor potpisala je danas Ugovore o suradnji na provedbi programa međugeneracijske solidarnosti «Dnevni boravak i pomoć u kući starijim osobama» s Karlovačkom županijom i Općinom Jasenovac, te Ugovore o suradnji na provedbi programa međugeneracijske solidarnosti «Pomoć u kući starijim osobama» s Karlovačkom županijom, Zadarskom županijom i Gradom Vrbovsko. Programima je obuhvaćeno ukupno oko 800 korisnika, od toga na području Karlovačke županije oko 400 korisnika, na području Zadarske županije - Ravnih kotara oko 100 korisnika, na području Grada Vrbovsko također oko 100 korisnika, a na području Općine Jasenovac oko 200 korisnika. Prioritetno su korisnici Programa osobe starije od 65 godina života koje su članovi samačkih staračkih domaćinstava, niskog socio-ekonomskog statusa, teže narušenog zdravstvenog stanja ili nisu obuhvaćene postojećim oblicima skrbi o starijima. Na provedbi Programa će biti zaposleno 56 osoba (ukupno 27 djelatnika u Karlovačkoj županiji na provedbi oba Programa, 7 djelatnika u Zadarskoj županiji, 7 djelatnika u Gradu Vrbovsko i 15 djelatnika u Općini Jasenovac) koje će korisnicima pružati usluge iz programa neposredno u njihovim kućanstvima, a u Karlovačkoj županiji te Općini Jasenovac i u prostorijama dnevnog boravka. Skupine usluga u Programima međugeneracijske solidarnosti uključivat će organizaciju prehrane, pomoć u obavljanju kućnih poslova i uređenja okućnice, pomoć u održavanju osobne higijene i osnovna zdravstvena skrb, posredovanje u ostvarivanju prava, razgovori i druženje te dodatni sadržaji i aktivnosti dnevnog boravka.

Potpredsjednica Kosor također je potpisala Ugovore o suradnji na provedbi Programa „Volonterska skrb za starije osobe u lokalnim zajednicama“ između Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i Matice umirovljenika Hrvatske te Sindikata umirovljenika Hrvatske. Predviđeno je da Programima bude obuhvaćeno oko 1950 starijih osoba - Matica umirovljenika Hrvatske Programom će obuhvatiti oko 1000 starijih osoba, a Sindikat umirovljenika Hrvatske oko 950 starijih osoba. Korisnici usluga dodatne volonterske skrbi bit će osobe s posebnim i dodatnim potrebama: osobe s invaliditetom, stare bolesne i nemoćne osobe naročito samci, socijalno i materijalno ugrožene osobe. Program će se provoditi u suradnji s predstavnicima lokalnih zajednica te drugih institucija, organizacija i udruga. Pored umirovljenika i starijih osoba Programom su obuhvaćeni učenici, dobrovoljci-volonteri, članovi Matice umirovljenika Hrvatske i članovi Sindikata umirovljenika Hrvatske. Nakon utvrđivanja potencijalnih korisnika i njihovih potreba, te odabira volontera, korisnike će se organizirano i kontinuirano posjećivati u njihovim domovima te će im se pružati pomoć u kući, uključujući mogućnost dostave toplog obroka u kuću, a volonterske usluge će biti ponuđene i korisnicima smještenim u domove za starije i nemoćne osobe.

Obraćajući se nazočnima potpredsjednica Kosor istaknula je kako su ovim potpisivanjem programi međugeneracijske solidarnosti dosad zaživjeli u 11 županija. Izrazila je zadovoljstvo provedbom programa o čemu svjedoče i dobri rezultati nedavno prezentirani na okruglom stolu održanom u povodu Međunarodnog dana starijih osoba – 1. listopada. Također je napomenula kako je za provedbu programa obuhvaćenih danas potpisanim ugovorima Ministarstvo izdvojilo preko dva milijuna kuna. Sve nazočne pozvala je na 2. športske susrete umirovljenika koji će se u organizaciji Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti održati krajem ovog tjedna u Zadru.



Pisane vijesti