Potpredsjednica Vlade na potpisivanju ugovora o suradnji u provedbi pilot projekta osobnog asistenta za invalide

Potpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor potpisala je danas ugovore o suradnji u provedbi pilot projekta uvođenja osobnog asistenta za osobe s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta s predstavnicima 25 udruga osoba s invaliditetom koje je odabralo Ministarstvo obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor potpisala je danas ugovore o suradnji u provedbi pilot projekta uvođenja osobnog asistenta za osobe s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta s predstavnicima 25 udruga osoba s invaliditetom koje je odabralo Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, temeljem poziva za prijavu projekata udruga koje se bave problemima i zadovoljavanjem potreba osoba s invaliditetom u Republici Hrvatskoj za financijsku potporu iz dijela prihoda igara na sreću za 2006. godinu, a nakon provedenog ocjenjivanja prijavljenih projekata od strane Povjerenstva za ocjenu i odabir projekata. Pozdravljajući nazočne potpredsjednica Kosor rekla je kako je Ministarstvo prihvatilo zahtjeve za financijsku potporu za 26 projekata kojima će biti uključeno 78 korisnika usluga osobnog asistenta. U tu svrhu Ministarstvo je osiguralo sredstva iz dijela prihoda od igra na sreću u iznosu od 3.700.000,00 kuna. Pritom je rekla kako je rok provedbe pilot projekta od svibnja 2006. do prosinca 2006. godine, a za njegov nastavak također će se osigurati sredstva u razdjelu Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Potpredsjednica Kosor izrazila je nadu kako će dobra iskustva provedbe ovog pilot programa pomoći u razvoju daljnjih inicijativa u pogledu pomoći osobama s invaliditetom. Zahvalila je i svim udrugama koje se bave problemima i zadovoljavanjem potreba osoba s invaliditetom na ustrajnosti i sudjelovanju u ovom pilot projektu te promicanju prava za osobe s invaliditetom.

Cilj provedbe ovog pilot projekta je poboljšanje kvalitete života osoba s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta te njihovo što neovisnije funkcioniranje u zajednici, utvrđivanje kriterija za odabir korisnika usluga osobne asistencije, analiza potreba osoba s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta na području Republike Hrvatske, utvrđivanje broja tih osoba, utvrđivanje visine sredstava koja će biti potrebno osigurati uvođenjem instituta osobnog asistenta u zakonsku regulativu, utvrđivanje kriterija za odabir osobnih asistenata i stvaranje temelja za prijedlog zakonske regulative.

Zajednica saveza osoba s invaliditetom kao krovna udruga i udruga koja ima najveće i najduže iskustvo u provođenju programa neovisnog življenja provela je edukaciju tijekom travnja i svibnja 2006. godine u koju su bili uključeni voditelji udruga osoba s invaliditetom, potencijalni korisnici osobnog asistenta i potencijalni osobni asistenti. Svrha edukacije bila je upoznati udruge, korisnike, te osobne asistente s filozofijom neovisnog življenja i institutom osobnog asistenta, njihovim zadacima i odgovornostima. Stvaranjem uvjeta za rješavanje problema, usklađenim djelovanjem i informiranjem, aktivnim sudjelovanjem osoba s invaliditetom te senzibilizacijom cjelokupne javnosti, i ovaj pilot projekt uvođenja osobnog asistenta bit će jedan od primjera kako pružiti podršku i osigurati ostvarivanje prava osobama s invaliditetom.



Pisane vijesti