Potpredsjednica Vlade na sastanku s izaslanstvom Vlade Kapverdskog otočja

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor sastala se danas tijekom zasjedanja drugog «EU-Afrika summita» s izaslanstvom Vlade Kapverdskog otočja predvođenog premijerom José Maria Pereira Nevesom.
Zahvalivši Vladi Kapverdskog otočja na potpori Republici Hrvatskoj u ratnim vremenima potpredsjednica Kosor izrazila je zadovoljstvo dobrim međusobnim odnosima, te izrazila nadu u daljnji razvoj međusobne suradnje Republike Hrvatske i Kapverdskog otočja.
Potpredsjednica Kosor izvijestila je premijera José Maria Pereira Nevesa kako Republika Hrvatska u području međunarodnih aktivnosti od početka iduće godine postaje nestalna članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, iduće godine očekuje prijem u NATO savez, a za dvije godine i u Europsku uniju.
U cilju razvoja daljnje suradnje potpredsjednica Kosor pozvala je premijera Kapverdskog otočja u službeni posjet Republici Hrvatskoj, te predložila pokretanje pregovora o izradi sporazuma o pomorskom prometu.
Premijer José Maria Pereira Neves istaknuo je kako Kapverdsko otočje iako je afrička država ima interes za suradnjom s Europskom unijom s kojom je nedavno potpisao i trgovinski ugovor, a izrazio je želju za daljnjom suradnjom s Republikom Hrvatskom posebice u području obrazovanja. Također je izrazio želju za suradnjom s Republikom Hrvatskom kao nestalnom članicom Vijeća sigurnosti u radu Ujedinjenih naroda.




Pisane vijesti