Potpredsjednica Vlade na sastanku s posebnom izaslanicom State Departmenta Sue Saarnio

Potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i misnistrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić sastala se danas s posebnom izaslanicom i koordinatoricom za međunarodna energetska pitanja State Departmenta Sjedinjenih Američkih Država Sue Saarnio.

Razgovarale su o međunarodnom položaju Republike Hrvatske u kontekstu hrvatske i europske energetske sigurnosti, a posebni naglasak je stavljen na projekt LNG terminala na otoku Krku. Obje strane složile su se kako je riječ o strateškom projektu Republike Hrvatske, kao i cijele Europe. Potpredsjednica Dalić potvrdila je odlučnost Republike Hrvatske da nastavi s izgradnjom terminala koji će značajno doprinijeti diversifikaciji dobavnih pravaca i povećanju sigurnosti opskrbe Europe plinom, ali i omogućiti djelotvorniju integraciju ključnih infrastrukturnih projekata u ovom području. U vezi s tim najavila je i skoro donošenje posebnog zakona koji će olakšati i objediniti sve procese vezane za LNG-terminal.

Sugovornici su se usuglasili da će Hrvatska kroz ovaj projekt osigurati posebno mjesto na energetskoj karti Europe, čime bismo postali energetsko čvorište Europske unije.

Izvor: Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta



Pisane vijesti | Martina Dalić