Potpredsjednica Vlade na zatvaranju seminara Aktivno sudjelovanje muškaraca u borbi protiv obiteljskog nasilja

Upućujući zahvalu svim sudionicima seminara potpredsjednica Kosor rekla je kako sva daljnja stremljenja k iskorjenjivanju nasilja nad ženama moraju biti usmjerena ne samo na mijenjanje postojećih stereotipa i uklanjanje predrasudveć i na mijenjanje cjelokupne stvarnosti.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor sudjelovala je danas u završnom dijelu te zatvorila seminar „Aktivno sudjelovanje muškaraca u borbi protiv obiteljskog nasilja“. Dvodnevni seminar održavao se u sklopu Kampanje Vijeća Europe za borbu protiv nasilja nad ženama, uključujući obiteljsko nasilje, u organizaciji Glavne uprave za ljudska prava Vijeća Europe - Odjela za ravnopravnost spolova i Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. U radu seminara sudjelovali su predstavnici devet zemalja članica Vijeća Europe, predstavnici nevladinih organizacija koje se bave borbom protiv nasilja nad ženama, te drugi stručnjaci iz područja zaštite ljudskih prava i prava žena žrtava nasilja.

Upućujući zahvalu svim sudionicima seminara potpredsjednica Kosor rekla je kako sva daljnja stremljenja k iskorjenjivanju nasilja nad ženama moraju biti usmjerena ne samo na mijenjanje postojećih stereotipa i uklanjanje predrasuda, već i na mijenjanje cjelokupne stvarnosti. Napomenula je pritom kako je stvarnost zastrašujuća budući da je svaka peta žena u Europi žrtva nekog oblika zlostavljanja. Potpredsjednica Kosor izrazila je nadu kako će sve države članice Vijeća Europe i dalje ujedinjavati Kampanja za borbu protiv nasilja nad ženama, čiji će rezultati usmjeravati na daljnje djelovanje na području suzbijanja nasilja nad ženama i u obitelji. Posebno je istaknula važnost zajedničkog djelovanja Vijeća Europe i Ujedinjenih naroda u borbi protiv obiteljskog nasilja nad ženama, napomenuvši kako će samo takvi napori na globalnoj i europskoj razini osigurati potreban okvir za nacionalna djelovanja.

Potpredsjednica Kosor ponovila je kako je od neizmjerne važnosti aktivno uključiti muškarce te promovirati njihovu ulogu u borbi protiv nasilja nad ženama, o čemu je postignut koncenzus, podsjećajući kako su u Hrvatskoj u Kampanju uključeni najviši državni i pravosudni dužnosnici. Također je rekla kako je za uspjeh, uz prevladavanje stereotipa i predrasuda, potrebno ukloniti šutnju koja ide u prilog zastrašujućim statistikama o obiteljskom nasilju nad ženama.

Potpredsjednica Kosor složila se kako bi donošenje nove konvencije protiv obiteljskog nasilja nad ženama također bilo korisno za sve države članice Vijeća Europe. Istaknula je kako je Hrvatska u svojim dosadašnjim aktivnostima stavila naglasak na prebacivanje oblika obiteljskog nasilja iz prekršajne u kaznenu sferu s ciljem što učinkovitijeg načina pristupanju rješavanja problema nasilja u obitelji. Isto tako, za slijedeći tjedan je najavila promociju Priručnika sa smjernicama za medijsko izvještavanje o nasilju u obitelji, koji je izrađen kako bi se zaštitila privatnost žrtve, ali istovremeno i upoznala javnost s nasiljem kao neprihvatljivim obrascem ponašanja. Rekavši kako je nasilje nad ženama potrebno promatrati kao proces, koji ne završava samim nasilnim činom, već se nastavlja zastrašivanjem žrtve, ucjenjivanjem ili prijetnjama, istaknula je potrebu primjene sveobuhvatnog pristupa, kako bi se dotakle sve njegove sastavnice, ali i potrebu provođenja svih mjera za brzu, učinkovitu i potpunu reintegraciju žrtve u društvo, izoliranje nasilnika i najvažnije - prevenciju

Potpredsjednica Kosor posebno zadovoljstvo izrazila je činjenicom da je seminar Hrvatska organizirala zajedno u suradnji s Vijećem Europe čime je potvrdila svoju predanost u provođenju Kampanje.

Jučerašnjem otvorenju seminara i konferenciji za novinare nazočili su potpredsjednica Vlade i ministrica Jadranka Kosor, zamjenica glavnog tajnika Vijeća Europe Maud de Boer-Buquicchio, pomoćnica glavnog tajnika Ujedinjenih naroda Rachel Mayanja, potpredsjednica Radne skupine Vijeća Europe za borbu protiv nasilja nad ženama, uključujući obiteljsko nasilje Dubravka Šimonović, te predsjednica Pododbora Parlamentarne Skupštine Vijeća Europe za borbu protiv nasilja na ženama Carina Hagg.



Pisane vijesti