Potpredsjednica Vlade: Nema diskriminacije pripadnika HVO-a bošnjačke nacionalnosti

Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor odbacila je danas tvrdnje zastupnika Bošnjaka te obitelji poginulih, zatočenih i nestalih pripadnika HVO-a da se diskriminira bivše pripadnike HVO-a bošnjačke nacionalnosti.

ZAGREB, 21. ožujka 2007.(Hina) - Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor odbacila je danas tvrdnje zastupnika Bošnjaka te obitelji poginulih, zatočenih i nestalih pripadnika HVO-a da se diskriminira bivše pripadnike HVO-a bošnjačke nacionalnosti.

"Nikoga sporazum ne diskriminira jer da je tako ne bi bio ratificiran u BiH", kazala je Kosor, odgovarajući na Tankovićevo pitanje tijekom saborskog 'aktualnog prijepodneva' što Vlada čini na otklanjanju diskriminacije bošnjačkih pripadnika HVO-a.

Tanković je rekao da dobiva brojne reakcije iz BiH da brojni pripadnici HVO-a ne mogu ostvariti prava koja proizlaze iz sporazuma samo zato što su bošnjačke nacionalnosti.

Kosor mu je uzvratila da njezino ministarstvo i Vlada dosljedno primjenjuju sporazum, bez obzira na nacionalnost, te ga je pozvala da joj dostavi dokumentaciju o svakom slučaju za koji smatra da svjedoči o diskriminaciji po nacionalnoj osnovi.

Ministar gospodarstva Branko Vukelić je, odgovarajući na pitanje Marije Bajt (HDZ), izrazio uvjerenje da će se primjenom zakona o poticanju ulaganja smanjiti nezaposlenost u županijama koje prednjače po broju nezaposlenih, posebno u Slavoniji i Baranji, te uravnotežiti razvoj svih hrvatskih regija.

Naglasio je da će zakon nove ulagače stimulirati da otvaraju nova radna mjesta u županijama s većim stupnjem nezaposlenosti - ulagači bi u županijama sa stupnjem nezaposlenosti do 10 posto dobivali naknadu od 1500 eura po novom radnom mjestu, u županijama s 10 do 20 posto nezaposlenosti ta bi naknada bila 2000 eura, a preko 20 posto nezaposlenih 3000 eura.

U županijama gdje je nezaposlenost iznad 20 posto ulagači bi mogli ostvariti i pravo na 1,5 milijuna eura bespovratnih poticaja otvore li pogon sa 100 i više radnih mjesta ili ponude višemilijunska ulaganja.

Vukelić je istaknuo i da je, za razliku od bivše Vlade, aktualna uspjela iz stečaja izvući riječko brodogradilište Viktor Lenac i omogućiti mu normalno poslovanje.

Kazao je da je Vlada prodajom potraživanja Lenca zadarskoj Tankerskoj plovidbi i Uljaniku osigurala nastavak poslovanja Lenca, za čijim uslugama remonta i preinaka brodova, naglasio je, na tržištu postoji velika potreba.

Ministrica pravosuđa Ana Lovrin najavila je skoro proširenje kapaciteta hrvatskih zatvora i kaznionica, čime se želi stati na kraj prenapučenosti zatvorskog sustava.

Najavila je tako da bi se zatvor u Glini trebao proširiti za 290 mjesta, onaj u Šibeniku za 400 mjesta, kaznionica u Zagrebu za 100 mjesta, a proširenje kapaciteta može očekivati i zatvorska bolnica u Zagrebu.

Ministrica je pozvala sudove da, kada to budu u mogućnosti, češće izriču alternativne kazne, poput rada za opće dobro, sve u cilju smanjenja broja zatvorenika.



Pisane vijesti