Potpredsjednica Vlade o Skloništu za žene i Domu za branitelje

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor potvrdila je danas kako je upoznata da je u Karlovcu nastao spor oko prostora Skloništa za žene, žrtve obiteljskog nasilja, koje mora biti na tajnoj adresi, i doma za branitelje te je istaknula kako je sigurna da će se taj problem riješiti na zadovoljstvo svih.

ZAGREB/KARLOVAC, 6. travnja 2006. (Hina) - Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor potvrdila je danas kako je upoznata da je u Karlovcu nastao spor oko prostora Skloništa za žene, žrtve obiteljskog nasilja, koje mora biti na tajnoj adresi, i doma za branitelje te je istaknula kako je sigurna da će se taj problem riješiti na zadovoljstvo svih.

Kosor je novinarima rekla da je uputila pismo čelnicima lokalne uprave i samouprave s molbom da na dostojanstven način riješe spor, tamo gdje ga, po njezinu mišljenju, niti ne bi trebalo biti.

Hrvatski branitelji, invalidi, imaju pravo na svoj prostor, ali isto tako ovaj dobar projekt zbrinjavanja žena žrtava nasilja treba poduprijeti, rekla je Kosor.

"Nema nikakve potrebe da se međusobno sukobljavaju braniteljske udruge i ženske nevladine udruge. Sasvim je sigurno da u jednom Karlovcu mora biti dovoljno prostora za sve, a jasno je da kuća u kojoj se zbrinjavaju žrtve nasilja mora biti na tajnom mjestu", izjavila je Kosor

Na upit novinara je li Ministarstvo dobilo ikakav zahtjev karlovačke HVIDR-e za uređenje Doma za branitelje, Kosor je rekla da je to posao koji se obavlja na razini lokalne uprave, te da Karlovac mora naći za to prostor.

Koordinatorica karlovačkog Tajnog skloništa pri Ženskoj grupi Korak Sadika Zvirkić rekla je da su prije mjesec dana došli u sklonište "neki ljudi" i kazali da bi u istoj zgradi trebao biti i dnevni boravak za branitelje i dom za oboljele branitelje i samce.

Po njenim riječima ona je potom razgovarala s odgovornima u Karlovcu i dobila odgovor da će Grad iznaći rješenje, pa makar sklonište "iselilo na novu adresu".

"Mi imamo Rješenje iz 2001. kojim nam Grad ustupa taj prostor za uređenje skloništa na rok od deset godina. Nakon toga su međunarodni donatori uložili puno novca da se sklonište uredi, a sada nas je strah da ćemo biti izbačeni", rekla je Zvirkić.

Ženska grupa "Korak", kaže Zvirkić, zatražila je potpredsjednicu Vlade i ministricu Jadranku Kosor da svojim utjecajem spriječi da se otkriva tajnost adrese takvim zajedničkim radom s braniteljskim udrugama.



Pisane vijesti