Potpredsjednica Vlade Opačić dodijelila Državne nagrade za volontiranje u 2014. godini

  • Slika /Vijesti/2014/Prosinac/4 prosinca/Volonteri.jpg

U povodu Međunarodnog dana volontera, na danas održanoj svečanoj sjednici Nacionalnog odbora za razvoj volonterstva dodijeljena je Državna nagrada za volontiranje. Nagrade je uručila potpredsjednica Vlade Milanka Opačić.
 

U povodu Međunarodnog dana volontera,  koji se obilježava 5. prosinca, na danas održanoj svečanoj sjednici Nacionalnog odbora za razvoj volonterstva dodijeljena je Državna nagrada za volontiranje, najviša nagrada koja se u području volonterstva dodjeljuje u Republici Hrvatskoj. Nagrade je uručila potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske  i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić.
 
U uvodnom govoru, predsjednica Nacionalnog odbora za razvoj volonterstva Ivana Kordić kazala je da je volontiranje jedna od rijetkih ljudskih aktivnosti kojom čovjek izgrađuje sam sebe, dok istovremeno osnažuje druge ljude i polaže temelje za bolje društvo, i to za bolje danas, a ne tek bolje sutra. Naglasila je i da nas volontiranje suočava s pitanjem jesmo li pretjerali u našim nastojanjima da baš sve oko sebe izmjerimo, kao i sa sveprisutnim imperativom kompetitivnosti koji uvelike određuje naše životne odabire. „Državnu nagradu za volontiranje stoga u prvom redu treba gledati kao na priliku da se ispričaju, i čuju, priče nekih od volontera i da se kroz njih dopre do onih koji se dosad nisu upustili u avanturu volontiranja. A na rad volontera, kao na dokaz da ljudi kroz suradnju umjesto natjecateljstva mogu lakše ostvariti jedan zdraviji, ispunjeniji i humaniji svijet“, istaknula je te posebno naglasila da je proteklu godinu obilježio rad volontera u područjima Hrvatske pogođenima poplavom, u koje su se uključili građani iz čitave Hrvatske pokazavši kako izgleda solidarnost na djelu.
 
Potpredsjednica Vlade Milanka Opačić podsjetila je da se o volonterima, kao i mnogim ljudima koji rade u humanitarnoj djelatnosti, ne govori dovoljno. „Radije se piše o negativnim stvarima, a manje o onom što je dobro i pozitivno“, kazala je i nastavila da se zbog toga u ovakvim prigodama  nastoji progovoriti o ljudima koju su „doista u stanju svu svoju energiju i slobodno vrijeme utrošiti da bi nekome pomogli i da bi naše društvo učinili puno boljim nego što jest“.  Također je zahvalila volonterima na svakom trenutku, svakoj minuti koju koriste da bi pomagali drugima. „Iako se dobrota teško može mjeriti ili vrednovati, kroz Zakon o volonterstvu ipak smo nastojali i pronašli način za mjerenje volonterstva. Nadam se da će vam to pomoći u daljnjem životu“, zaključila je.  

U kategoriji fizičke osobe – volonterke u 2014. godini, Državna nagrada za volontiranje dodijeljena je gospođi Sanji Kovačić iz Marije Bistrice, dok je u kategoriji pravne osobe – organizatora volontiranja  Državna nagrada dodijeljena I. gimnaziji Zagreb. Nagradu je u ime škole primila ravnateljica Dunja Marušić Brezetić.
 
Osim Državne nagrade za volontiranje, na sjednici su uručene i zahvalnice udrugama koje provode program regionalnih volonterskih centara za izniman doprinos u okupljanju i koordinaciji volontera u aktivnostima prikupljanja i pružanja humanitarne pomoći građanima na poplavljenim područjima.  Zahvalnice su u ime udruga primili Ivana Kordić iz Volonterskog centra Zagreb, Lejla Šehić Relić iz Volonterskog centra Osijek, Gordana Forčić iz Udruge za razvoj civilnog društva SMART Rijeka i Slobodan Škopelja iz Udruga MI – Split. Također, uručene su i potvrde nekima od volontera koji su s najvećim brojem volonterskih sati sudjelovali u tim aktivnostima.
 
Potpredsjednica Vlade Milanka Opačić istaknula je da je sveukupno u akciji pomoći poplavljenim područjima sudjelovalo oko 10.000 volontera, zajedno s Državnim centrom za zaštitu i spašavanje i Crvenim križem te djelatnicima Ministarstva socijalne politike i mladih. „Na Zagrebačkom velesajmu bilo je oko tisuću volontera“, kazala je i dodala da je i tu bio odrađen iznimno velik posao u sortiranju, pakiranju i otpremi donacija u centralno skladište u Županju, kako bi što brže stigle do onih kojima su najpotrebnije.
 

Pisane vijesti | Socijalna politika