Potpredsjednica Vlade Opačić s povjerenikom EK Navracsicsem

Slika /Vijesti/2015/svibanj/20 svibanj/DSC_8891.jpg

Potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić sastala se danas u Banskim dvorima s povjerenikom Europske komisije za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tiborom Navracsicsem. Razgovarali su o nezaposlenosti mladih što predstavlja veliki problem u cijeloj Europskoj uniji.

Povjerenik EK Navracsics istaknuo je da su mladi ljudi jedna od najpogođenijih skupina u društvu, što vidi kao posljedicu gospodarske krize. Važnim je naglasio i uključivanje mladih na tržište rada i sudjelovanje u demokratskim procesima, dodavši da isključenost mladih vodi jačanju ekstremizma i političkog radikalizma. „Pokušavamo pomoći državama članicama u prevladavanju izazova u zapošljavanju mladih“, rekao je. Istaknuo je kako je Hrvatska aktivna u rješavanju problema nezaposlenosti mladih osoba. „Podržavamo vaše napore u rješavanju problema nezaposlenosti mladih“, zaključio je.
 
Potpredsjednica Vlade Opačić upoznala je povjerenika Navracsicsa s mjerama koje Vlada provodi kako bi se smanjila nezaposlenost mladih u Hrvatskoj. Važnim je istaknula stručno osposobljavanje, potpore poduzetnicima za zapošljavanje mladih osoba, kreditne linije za samozapošljavanje, dodatno obrazovanje i prekvalifikaciju. Govoreći o Garanciji za mlade, potpredsjednica Opačić je kazala da je Hrvatska među prvim zemljama u Europskoj uniji uvela ovakav model za rješavanje nezaposlenosti mladih. U kontekstu nasilja među mladim osobama, potpredsjednica Vlade istaknula je govor mržnje koji je prisutan u svim europskim zemljama. Kao pozitivan primjer rješavanja ovog problema u Hrvatskoj navela je nacionalnu kampanju „Ne govoru mržnje na interenetu“, kojom se Ministarstvo socijalne politike i mladih priključilo on-line kampanji Vijeća Europe „No Hate Speech Movement“.
 
 

Pisane vijesti | Priopćenja