Potpredsjednica Vlade otvorila Međunarodni simpozij o reformi sporta gluhih

Potpredsjednica Vlade, ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i predsjednica Povjerenstva za osobe s invaliditetom Vlade RH Jadranka Kosor otvorila je danas u Zagrebu, kao izaslanica predsjednika Vlade dr. sc. Ive Sanadera i pokroviteljica, Međunarodni simpozij o reformi sporta gluhih, u organizaciji Hrvatskog sportskog saveza gluhih. Na Međunarodnom simpoziju raspravljat će se o okvirima i smjernicama za razvoj sporta gluhih, razmijenit će se iskustva o sportu gluhih u svijetu, modelima ustrojavanja i organiziranja sporta gluhih, te odrediti smjernice budućeg razvoja sporta gluhih na opće dobro sportaša s oštećenjem sluha i sporta uopće.
Pozdravljajući nazočne potpredsjednica Kosor uputila je zahvalu svim sportašima s invaliditetom u prevladavanju svakodnevnih predrasuda i prepreka koje nadilaze svojim rezultatima i ustrajnošću. Istaknuvši kako se kao predsjednica Povjerenstva za osobe s invaliditetom i osobno zalagala za jednako vrednovanje vrhunskih sportskih rezultata osoba s invaliditetom, bez obzira na vrstu invaliditeta i sustav natjecanja, potpredsjednica Kosor rekla je da je donošenjem Zakona o sportu 2006. godine i sport gluhih dobio ravnopravan status kako u organizacijskom tako i financijskom smislu. Zahvalila je Hrvatskom sportskom savezu gluhih, kao i današnjem Hrvatskom paraolimpijskom odboru, na velikom doprinosu u oblikovanju najboljih mogućih rješenja tijekom postupka izrade Zakona o sportu, i to ne samo onih koji se izravno odnose na sport osoba s invaliditetom i sport gluhih, nego uopće za razvoj i promicanje sporta u Hrvatskoj. Potpredsjednica Kosor rekla je kako se, sukladno Zakonu o sportu, i Hrvatski športski savez gluhih od 2007. godine financira iz sredstava Državnog proračuna Republike Hrvatske.


Potpredsjednica Kosor podsjetila je kako je, u ime hrvatske Vlade, u ožujku ove godine potpisala Konvenciju UN-a o pravima osoba s invaliditetom i Fakultativni protokol uz Konvenciju, koje je Hrvatski sabor ratificirao 1. lipnja ove godine. Ovim činom Republika Hrvatska svrstala se među prvim državama koje su ratificirale ovaj važan dokument, kojim je preuzeta obveza osiguravanja punog ostvarenja ljudskih prava i temeljnih sloboda osobama s invaliditetom bez diskriminacije na osnovu invaliditeta. Napomenula je pritom kako u ovom procesu suradnja s nacionalnim savezima i udrugama osoba s invaliditetom, pa tako i s Hrvatskim sportskim savezom gluhih, kao dio partnerskog odnosa Vlade i civilnog društva, pridonosi integraciji osoba s invaliditetom u društvo.
Potpredsjednica Kosor izrazila je uvjerenje da će gluhi sportaši i Hrvatski sportski savez gluhih i dalje svojim uspjesima promicati ime Hrvatske u svijetu, pokazujući snagu hrvatskog sporta, i time pridonositi ugledu hrvatskog sporta i Republike Hrvatske.




Pisane vijesti