Potpredsjednica Vlade otvorila seminar za članove liječničkih povjerenstava

U organizaciji Ministarstva obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti danas je u Zagrebu održan seminar za članove prvostupanjskih i drugostupanjskih liječničkih povjerenstava o primjeni novih pravilnika o radu liječničkih povjerenstava kod utvrđivanja postotka oštećenja organizama hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata.

U organizaciji Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti danas je u Zagrebu održan seminar za članove prvostupanjskih i drugostupanjskih liječničkih povjerenstava o primjeni novih pravilnika o radu liječničkih povjerenstava kod utvrđivanja postotka oštećenja organizama hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata. Seminar je otvorila potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor. Raspravljalo se o primjeni novih pravilnika – kod ozljeda i posljedica ozljeda, oboljenja i posljedica bolesti, psihičkih oboljenja, utvrđivanja uzročno posljedične veze između sudjelovanja u Domovinskom ratu i smrti hrvatskih branitelja, kao i o pravnim aspektima primjene predmetnih pravilnika.

Potpredsjednica Kosor u svom je obraćanju nazočne podsjetila što je sve u posljednjih godinu dana učinjeno u pogledu rješavanja problematike hrvatskih branitelja. Napomenula je kako je donesen novi Zakon o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji koji je stupio na snagu 1. siječnja ove godine, te kako je u pri kraju izrada podzakonskih akata za njegovu primjenu. U tom smislu istaknula je kako je kod utvrđivanja i postupanja prema branitelja oboljelih od posttraumatskog stresnog poremećaja isključivo poštivana riječ struke, a za unesena rješenja dobivena je i pohvala Svjetske veteranske federacije. Također je podsjetila kako je osnovan Fond hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, te u njega izvršen prijenos 7% dionica HT-Telekoma, čime je Fond i praktički profunkcionirao, a pri kraju je, u suradnji s Ministarstvom obrane i Ministarstvom unutarnjih poslova i izrada registra hrvatskih branitelja. Podsjetila je i na odluke Vlade o smanjenju cijene stanova za 30% za branitelje na područjima od posebnog državnog interesa i gradovima s manje od 10.000 stanovnika te reprogramiranju braniteljskih kredita podignutih u suradnji s HBOR-om za slijedećih 5 godina. Istaknula je i važnost programa stručnog osposobljavanja zapošljavanja hrvatskih branitelja Ministarstva, posebno se osvrnuvši na porast osnivanja braniteljskih zadruge, koje imaju i posebnu društvenu vrijednost za velik broj uključenih branitelja oboljelih od PTSP-a, a također je istaknula i važnost novousvojenog Nacionalnog programa psihosocijalne i zdravstvene pomoći za stradalnike i sudionike Domovinskog rata. U konačnici ukazala je i na važnost ovog seminara koji je organiziran s ciljem stjecanja novih informacija i prenošenja iskustava u obostranom interesu kako hrvatskih ratnih vojnih invalida tako i rada povjerenstava samo u okviru struke i bez politiziranja.



Pisane vijesti