Predsjednik hrvatske Vlade pozdravio uspostavu radne skupine za procjenu suradnje s ICTY-em

Predsjednik Vlade RH dr. sc. Ivo Sanader pozdravio je u srijedu odluku Europske unije o uspostavi radne skupine, koja bi trebala procijeniti surađuje li Zagreb u potpunosti s Haškim sudom, te dodao da će Vlada učiniti sve da riješi jedini preostali slučaj u odnosima s Tribunalom.

BRUXELLES,23. ožujka 2005.(Hina) - Predsjednik Vlade RH dr. sc. Ivo Sanader pozdravio je u srijedu odluku Europske unije o uspostavi radne skupine, koja bi trebala procijeniti surađuje li Zagreb u potpunosti s Haškim sudom, te dodao da će Vlada učiniti sve da riješi jedini preostali slučaj u odnosima s Tribunalom.

"Pozdravljamo izjavu predsjedavajućeg EU-a, luksemburškog premijera Jean-Claudea Junckera o Hrvatskoj, koja je nastala kao ishod razgovora o tome kako i na koji način evaluirati zadnji kriterij koji je preostao u odnosima između Hrvatske i EU-a", rekao je Sanader nakon sastanka s luksemburškim predsjedništvom. Predsjedatelj Europskog vijeća Juncker po završetku summita EU-a o njegovim rezultatima izvijestio je premijere pristupajućih i kandidatskih zemalja.

"Držimo da je time zadržan momentum, što je nama bilo najvažnije", rekao je Sanader, dodajući da će Hrvatska nastaviti s pripremama za početak pregovora.

Radnu skupinu EU-a činit će predstavnici sadašnjeg luksemburškog i dvaju budućih predsjedništava, britanskog i austrijskog, potom Vijeća EU-a, odnosno Visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana i predstavnik Komisije.

Vijeće ministara je prošli tjedan donijelo odluku o odgodi pregovora, koji su trebali početi 17. ožujka, dok se unutar EU-a ne postigne suglasnost da Zagreb u potpunosti surađuje s Haškim sudom. Juncker je rekao da tu ministarsku odluku Europsko vijeće nije mijenjalo i da ona "i dalje ostaje na snazi".

Hrvatski premijer istaknuo je da će Vlada učiniti sve kako bi se riješio posljednji otvoreni slučaj u suradnji Hrvatske s Haškim sudom.

"Vlada će učiniti sve da riješi taj slučaj, a ukoliko ga ne možemo riješiti tražit ćemo da se procjeni da poduzimamo sve", rekao je Sanader.

"Imamo Ustavni zakon o suradnji s Haškim sudom, donesen u Hrvatskom saboru prije deset godina, koji se mora poštovati. Mi ćemo nastaviti sa svim akcijama, ali one ne moraju biti najavljene na sva zvona, iako se javnost za njih zanima", dodao je.



Pisane vijesti