Potpredsjednik Vlade Damir Polančec: Za reforme je potreban konsenzus

Potpredsjednik Vlade Damir Polančec zauzeo se u četvrtak za postizanje nacionalnog konsenzusa oko reformi čiji bi cilj bio poboljšanje troškovne konkurentnosti gospodarstva. Hrvatskoj su potrebne temeljite reforme s trajanjem dužim od jednog mandata Vlade, oko njih se mora postići nacionalni konsenzus, a cilj im mora biti poboljšanje troškovne konkurentnosti gospodarstva, rekao je Polančec.

ZAGREB, 24. ožujka 2005. (Hina) - Potpredsjednik Vlade Damir Polančec zauzeo se u četvrtak za postizanje nacionalnog konsenzusa oko reformi čiji bi cilj bio poboljšanje troškovne konkurentnosti gospodarstva. Hrvatskoj su potrebne temeljite reforme s trajanjem dužim od jednog mandata Vlade, oko njih se mora postići nacionalni konsenzus, a cilj im mora biti poboljšanje troškovne konkurentnosti gospodarstva, rekao je Polančec.

Plan reformi objavit će se početkom druge polovice ove godine, najavio je potpredsjednik Vlade zadužen za gospodarstvo nakon sastanka s čelništvom Hrvatske udruge poslodavaca (HUP).

Glavni pravci reformi za povećanje konkurentnosti usmjereni su na cjenovnu konkurentnost, koja je danas smanjena zbog visokih financijskih opterećenja gospodarskih subjekata. To se prije svega odnosi na pokrivanje deficita zdravstvenog i mirovinskog sustava, koji se u znatnom dijelu pokrivaju izdvajanjima realnog sektora kroz doprinose, rekao je Polančec.

Drugim važnim smjerom reformi označio je restrukturiranje gospodarskih grana koja crpe velika proračunska sredstva bez većih učinaka - brodogradnja, željeznica, crna metalurgija i poljoprivreda.

Paralelno s tim reformskim nastojanjima treba investirati u perspektivne industrijske grane, kao što su malo poduzetništvo, turizam, prerađivačka i prehrambena industrija, te reformirani poljoprivredni sektor, rekao je Polančec.

Upitan hoće li država, kako je u nekim slučajevima radila dosad, otpisivati dugovanja pojedinih tvrtki, Polančec je odgovorio da Ministarstvo financija i Hrvatski fond za privatizaciju pripremaju model za rješavanje tih pitanja, na temelju iskustava Slovenije, Češke, Slovačke i Mađarske. Taj bi model, kaže, uskoro trebao biti predstavljen.

Polančec je najavio i skoro rješavanje poteškoća u nekim tvrtkama u kojima država ima vlasnički udjel, poimence navodeći Sunčani Hvar, PPK Valpovo i Petrokemiju Kutina.

Također, najavio je i da će za vrijeme njegova mandata biti izrađena energetska bilanca Hrvatske.



Pisane vijesti