Potpredsjednica Vlade posjetila Centar za psihosocijalnu pomoć Brodsko-posavske županije

Potpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor posjetila je danas u Slavonskom Brodu Centar za psihosocijalnu pomoć Brodsko-posavske županije.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor posjetila je danas u Slavonskom Brodu Centar za psihosocijalnu pomoć Brodsko-posavske županije.
Tijekom sastanka s djelatnicima Centra potpredsjednica Kosor upoznala se s njegovim radom i aktualnim problemima branitelja području Brodsko-posavske županije. Sastanku je nazočio i Pero Jerković, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja oboljelih od PTSP-a Brodsko-posavske županije koji je izrazio zadovoljstvo radom Centra te iznio i prijedloge za buduću suradnju. Pilot projekt pružanja psihosocijalne pomoći ratnim stradalnicima u Brodsko-posavskoj županiji otpočeo je u veljači 1995. godine čime je on postao ogledni primjer za razvoj ostalih Centara za psihosocijalnu pomoć koji su se nakon toga počeli osnivati u drugim županijama. Razlozi koji su doveli do osnivanja prvog Centra za psihosocijalnu pomoć upravo u Brodsko-posavskoj županiji bili su postojanje relativno velikog broja stradalnika Domovinskog rata, znatno povećan broj suicida u braniteljsko-veteranskoj županiji, loši socijalni uvjeti kao posljedica ratnih neprilika, dugotrajna izloženost domicilnog stanovništva ratnim stradanjima, značajno mjesto Brodsko-posavske županije u obrani i stvaranju hrvatske države kao i postojanje dostatnog broja stručnjaka koji su imali i neposredna osobna iskustva kao sudionici Domovinskog rata ili civili izloženi ratnim stradanjima. Centar za psihosocijalnu pomoć u Slavonskom Brodu uspješno djeluje i danas, a sadašnji model rada usklađen je s novim Nacionalnim programom psihosocijalne i zdravstvene pomoći sudionicima i stradalnicima iz Domovinskog rata koji je Vlada RH usvojila u veljači 2005. godine. Tijekom 2005. godine djelatnici Centra za psihosocijalnu pomoć Brodsko-posavske županije u Slavonskom Brodu obavili su ukupno 2773 različitih intervencija.
U razgovoru s nazočnim djelatnicima potpredsjednica Kosor ukazala je na potrebu dodjele primjerenijeg prostora za rad Centra, kako bi se on dodatno poboljšao, a također je istaknula kako je uputila dopis i drugim županijama sa jednakim zahtjevom. Osvrnuvši se na odredbe novog Zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji i novi Nacionalni program psihosocijalne i zdravstvene pomoći stradalnicima i sudionicima iz Domovinskog rata poručila je kako skrb o hrvatskim braniteljima mora biti briga čitavog društva. Također je izrazila želju za održavanjem zajedničkog susreta djelatnika svih županijskih centara za psihosocijalnu pomoć kako bi se razmjenom njihovih iskustava unaprijedila skrb o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji.




Pisane vijesti