Potpredsjednica Vlade potpisala Ugovore o financiranju Projekta rješavanja pristupačnosti objektima osoba s invaliditetom

Potpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor potpisala je danas Ugovore o financiranju i sufinanciranju projekata rješavanja pristupačnosti objektima osoba s invaliditetom s gradovima Kninom, Požegom, Vukovarom, Krapinom, Opatijom, Varaždinom i Osijekom, te Karlovačkom županijom.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor potpisala je danas Ugovore o financiranju i sufinanciranju projekata rješavanja pristupačnosti objektima osoba s invaliditetom s gradovima Kninom, Požegom, Vukovarom, Krapinom, Opatijom, Varaždinom i Osijekom, te Karlovačkom županijom.

Obraćajući se nazočnima potpredsjednica Kosor rekla je kako se potpisivanjem ovih ugovora nastavlja provedba projekta započetog 2004. godine, s ciljem unaprjeđenja kvalitete života osoba s invaliditetom, ali i daljnjeg senzibiliziranja javnosti za probleme pristupačnosti osoba s invaliditetom. Tijekom 2004. godine potpisani su ugovori o suradnji na projektima rješavanja pristupačnosti objektima osoba s invaliditetom s predstavnicima devet hrvatskih gradova - Belog Manastira, Belišća, Donjeg Miholjca, Đurđevca, Novske, Slatine, Valpova, Virovitice i Vukovara, za čiju je realizaciju Ministarstvo izdvojilo 1.434.958,98 kuna, a tijekom 2005. godine u istu svrhu osigurana su sredstva u iznosu od 1.499.969,40 kuna za gradove Pakrac, Vinkovce, Sisak, Split, Slavonski Brod, Zadar, Dubrovnik i Osijek. Potpisivanjem ovih ugovora Ministarstvo će u 2006. godini s ukupno 887.098,14 kuna financirati projekte rješavanja pristupačnosti objektima osoba s invaliditetom u gradovima Kninu, Požegi i Vukovaru i sufinancirati projekte u Krapini, Opatiji, Varaždinu, Osijeku te Karlovačkoj županiji.

Potpredsjednica Kosor istaknula je kako je riječ o projektu u čiju su provedbu kroz posebno Povjerenstvo za projekt rješavanja pristupačnosti objektima osoba s invaliditetom, a na temelju provedene ankete o dobivanju podataka o prioritetima prilagodbe u pojedinim gradovima, po prvi puta u Hrvatskoj bili uključeni predstavnici hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata, ali i civilnih udruga osoba s invaliditetom. Odabir projekata pristupačnosti izvršila je Radna skupina za projekt rješavanja pristupačnosti objektima osoba s invaliditetom na osnovu materijala Zajednice saveza osoba s invaliditetom. Na temelju provedene ankete na reprezentativnom uzorku od 109 HRVI I. skupine i u 79 civilnih udruga osoba s invaliditetom civilnih, provedene radi dobivanja podataka o prioritetima prilagodbe, dobiveni su prioriteti na 69 mjesta.

U pogledu sveobuhvatne skrbi za osobe s invaliditetom, potpredsjednica Kosor podsjetila je i na nedavno započeti projekt Ministarstva - uvođenja osobnog asistenta za osobe s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta, kojim je obuhvaćeno 78 osoba s invaliditetom, a za što je Ministarstvo u ovoj godini izdvojilo oko 3.700.000,00 kuna.



Pisane vijesti