Predsjednik Vlade na otvorenju Memorijalnog centra «Dražen Petrović»

Na 13. godišnjicu tragične smrti jednog od najvećih hrvatskih i svjetskih košarkaša večeras je na trgu, koji kao i dvorana nosi njegovo ime, otvoren reprezentativni Memorijalni centar "Dražen Petrović".

ZAGREB, 7. lipnja 2006. (Hina) - Na 13. godišnjicu tragične smrti jednog od najvećih hrvatskih i svjetskih košarkaša večeras je na trgu, koji kao i dvorana nosi njegovo ime, otvoren reprezentativni Memorijalni centar "Dražen Petrović".

Uz Draženovu obitelj, majku Biserku, oca Jolu i brata Aleksandra, suigrače iz "srebrne" olimpijske reprezentacije iz Barcelone, Stojka Vrankovića, Dina Rađe, Danka Cvjetičanina, Franje Arapovića, Vladana Alanovića i brojnih drugih košarkaša iz Šibenke i Cibone, otvaranju Centra su prisustvovali i brojni uglednici iz sportskog i političkog života Hrvatske među kojima i predsjednik Vlade Ivo Sanader, dopredsjednik Sabora Luka Bebić, ministar financija Ivan Šuker, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Dragan Primorac, ministar kulture Božo Biškupić, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) Zlatko Mateša, te brojni štovatelji velikog košarkaškog genija.

Prvi se nazočnima obratio Draženov suigrač i dopredsjednik HOO-a, Stojko Vranković koji je zahvalio Vladi i gradu Zagrebu na potpori pri izgradnji ovog jedinstvenog Memorijalnog centra. U ime obitelji zahvalio se Aco Petrović posebno istaknuvši gestu velikog Draženovog prijatelja Gorana Ivaniševića koji je nakon osvajanja Wimbledona odjenuo Draženov dres.

Otvarenje Centra, kako je istaknuo gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, bit će pravo osvježenje u kulturološkoj i turističkoj ponudi Zagreba i Hrvatske, najavivši da će prvog studenoga završiti radovi na uređenju trga i postavljanju spomenika Dražena Petrovića ispred Centra.

Hrvatski premijer Ivo Sanader naglasio je da je Dražen osim što je bio vrhunski košarkaš bio i veliki domoljub koji je u trenucima borbe za priznavanje samostalne Hrvatske pred zgradom UN-a u New Yorku sa
ostalim sportašima prosvjedovao traživši međunarodne priznanje Hrvatske. Premijer je najavio da će ovih dana Sabor donijeti i novi Zakon o sportu koji će, po njegovim riječima, pridonijeti stvaranju novih sportaša.


Memorijalni centar otvorila je Biserka Petrović rekavši da je od ideje do realizacije proteklo deset godina te još jednom zahvalila na pomoći Vladi Republike Hrvatske i Gradu Zagrebu koji je za uređenje Muzejsko
- memorijalnog centra dodijelio poslovni prostor veličine 288,61 metar u južnom mezaninu poslovnog Tornja Cibone. Projektankti muzeja su Andrija Rusan i Ante Nikša Bilić. U memorijalnom centru, pored više od 300 eksponata, među kojima su svi važniji trofeji, priznanja i dresovi klubova za koje je košarkaški Mozart nastupao, izloženi su i predmeti svakodnevne uporabe, koji svjedoče o Draženovom javnom i privatnom životu. Zasigurno će najviše interesa izazvati mogućnost računalnog pretraživanja i projekciranja gotovo svih utakmica koje je Dražen odigrao za Šibenku, Cibonu, reprezentaciju bivše države i Hrvatske te NBA lige.




Pisane vijesti