Potpredsjednica Vlade predstavila program zapošljavanja bivših ovisnika o drogama

ZAGREB, 26. lipnja 2007. (Hina) - Potpredsjednica Vlade, ministrica i predsjednica Vladina Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga Jadranka Kosor danas je na stručnom skupu u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) u povodu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga i nezakonita prometa droga, 26. lipnja, predstavila Vladin "Projekt resocijalizacije ovisnika o drogama.

Riječ je o ovisnicima koji su završili neki od programa rehabilitacije i odvikavanja od ovisnosti u terapijskoj zajednici ili zatvorskom sustavu te ovisnika koji su u izvanbolničkom liječenju i duže vrijeme stabilno održavaju apstinenciju i drže se propisana načina liječenja.

Jedan od ciljeva ovog stručnog skupa su senzibiliziranje poslodavaca za zapošljavanje rehabilitiranih ovisnika i definiranje zanimanja koja bi im bila primjerena, istaknuto je na skupu.

Potpredsjednica Vlade rekla je kako je taj projekt predviđen i određen prioritetnim na temelju Nacionalne strategije suzbijanja zlouporabe opojnih droga od 2006. do 2012., Plana suzbijanja zlouporabe opojnih droga od 2006. do 2009. i Provedbenog programa za 2007.

Navela je i podatke o stručnoj spremi ovisnika i njihovoj motiviranosti da se uključuju u taj projekt, rekavši kako je od 351 osobe 83,2 posto iskazalo želju za nekim oblikom školovanja i prekvalifikacije.

Potpredsjednica Kosor izvijestila je kako je ukupno za provedbu Projekta za resocijalizaciju ovisnika o drogama za ovu godinu u Državnom proračunu osigurano oko 10,6, a za 2008. oko 11,7 milijuna. Dodala je kako su, po najnovijim podatcima, u Hrvatskoj u prošloj godini umrla 84 ovisnika, što je smanjenje u usporedbi s brojem umrlih 2004. i 2005.

Naglasila je kako su predrasude najveće zapreke za ponovno uključenje liječenih ovisnika u društvo i njihovu ponovnu zapošljavanju te da je projekt i predstavljen u HGK kako bi se apeliralo na poslodavce da zaposle te ljude.



Pisane vijesti