Potpredsjednica Vlade RH Adlešič sa šefom delegacije Europske komisije u RH Degertom

Potpredsjednica Vlade RH Đurđa Adlešič sastala se danas sa šefom delegacije Europske komisije u RH veleposlanikom Vincentom Degertom.

Na sastanku se razgovaralo o aktualnostima vezanima uz procese priključenja Republike Hrvatske Europskoj uniji. Potpredsjednica Adlešič, koja je u Vladi zadužena za područje unutarnje politike, upoznala je veleposlanika Degerta s planiranim aktivnostima hrvatske Vlade u tom području, te nekim već poduzetim reformama. Kao primjer istaknula je nedavne izmjene Zakona o državnim službenicima kojima se želi dodatno unaprijediti i depolitizirati sustav državne uprave. Potpredsjednica Adlešič također je rekla kako je u tijeku izrada strategije državne uprave i strategije decentralizacije, a najavila je i uvođenje instituta besplatne pravne pomoći.

Veleposlanik Degert dao je potporu hrvatskoj Vladi u procesima pregovora vezanih uz priključenje Europskoj uniji, a kao važnija područja koja će biti predmet daljnjih usklađivanja istaknuo je porezni sustav, politiku konkurentnosti i državnih potpora, reformu sudstva i državne uprave, borbu protiv korupcije, te pitanja ljudskih i manjinskih prava.



Pisane vijesti