Potpredsjednica Vlade s Knowlesom glavnim rizničarem Svjetske veteranske federacije

Izražavajući zadovoljstvo suradnjom hrvatske Vlade i Ministarstva obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti s udrugama iz Domovinskog ratpotpredsjednica Kosor uputila je zahvalu gospodinu Knowlesu i na dosadašnjoj dobroj suradnji sa Svjetskom veteranskom federacijom.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor sastala se danas s Davidom T. Knowlesom, predsjednikom Financijskog odbora i Glavnim rizničarom Svjetske veteranske federacije. Sastanku su nazočili general pukovnik u mirovini Đuro Dečak, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske, Valentino Rajković, glavni tajnik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske, te Ivan Posilović, predsjednik Udruge dragovoljaca narodne zaštite Domovinskog rata.

Izražavajući zadovoljstvo suradnjom hrvatske Vlade i Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti s udrugama iz Domovinskog rata, potpredsjednica Kosor uputila je zahvalu gospodinu Knowlesu i na dosadašnjoj dobroj suradnji sa Svjetskom veteranskom federacijom. Istaknula je kako je jedan od stupova ove hrvatske Vlade skrb o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, te ga u tom smislu upoznala s nizom aktivnosti ostvarenih u mandatu ove Vlade. Podsjetila je kako je donesen novi Zakon o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, kojim su unesene mnoge novine, kakav je primjerice institut zaštićene mirovine za hrvatske branitelje u iznosu od 45% prosječne plaće u Republici Hrvatske. Također je istaknula kako je u mandatu ove Vlade utemeljen Fond hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, u koji je Vlada prenijela po 7% dionica INA-e i 7% dionica HT-a, i čija je trenutna vrijednost 3 milijarde i 712 milijuna kuna, a u planu je prenošenje u Fond dionica i niza drugih državnih tvrtki tijekom njihove privatizacije. Potpredsjednica Kosor napomenula je kako su, sredstvima iz dijela dobiti Fonda hrvatskih branitelja, osnovani i započeli s radom i Fond za stipendiranje hrvatskih branitelja i djece hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, te Zaklada hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.

Predsjednik Financijskog odbora i glavni rizničar Svjetske veteranske federacije David T. Knowles uputio je pohvale hrvatskoj Vladi i potpredsjednici Kosor na svim inicijativama skrbi za hrvatske branitelje i njihove obitelji, koje su pokrenute kroz Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, napomenuvši kako je to primjer skrbi kakav može služiti za primjer svim ostalim državama u svijetu.

Predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske Đuro Dečak također je uputio zahvale potpredsjednici Vlade Jadranki i čitavoj hrvatskoj Vladi na postizanju visokih standarda za hrvatske veterane, ocijenivši ih na prvom mjestu i u svjetskim razmjerima.

Potpredsjednica Kosor najavila je gospodinu Knowlesu i predstavnicima udruga iz Domovinskog rata kako će idući tjedan posjetiti ministra za veterane Sjedinjenih Američkih Država u Washingotnu.

Predstavnici Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata također su uputili poziv potpredsjednici Kosor na međunarodnu konferenciju o nacionalnoj sigurnosti na jugoistoku Europe, koju Udruga, kao članica Svjetske veteranske federacijske i u suradnji s ostalim članicama, organizira u Zagrebu u studenome ove godine.



Pisane vijesti