Potpredsjednica Vlade s predsjednikom Svjetske banke za Hrvatsku

Potpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor sastala se danas s predsjednikom Svjetske banke za Hrvatsku Anandom Sethom.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor sastala se danas s predsjednikom Svjetske banke za Hrvatsku Anandom Sethom.

Na sastanku se razgovaralo o projektu Svjetske banke u pogledu financijske pomoći pri ulasku Hrvatske u Europsku uniju – zajma za programatsku prilagodbu, a koji je hrvatska Vlada podržala u trogodišnjem razdoblju. Predsjednik Svjetske banke za Hrvatsku Seth izvijestio je potpredsjednicu Kosor kako je prva faza projekta uspješno okončana prošle godine, te kako je u tijeku provedba druge faze projekta, u nekoliko područja od kojih je najvažnije područje socijalnih naknada. Tom prigodom predao je potpredsjednici Kosor i izvješće o dosad provedenim aktivnostima projekta sa okvirom mjera koje bi se trebale provesti u trogodišnjem razdoblju trajanja projekta. Potpredsjednicu Kosor upoznao je i sa započetom studijom Svjetske banke o praćenju životnog standarda i regionalnog razvoja te učinkovitostima pojedinih socijalnih programa u što je kao predmet studije uključena i Republika Hrvatska.

Potpredsjednica Kosor zahvalila se predsjedniku Svjetske banke za Hrvatsku Sethu na dosadašnjoj dobroj suradnji i pomoći Republici Hrvatskoj. Naglasila je kako je Republika Hrvatska, zbog izvrgnutosti teškoj ratnoj agresiji, u specifičnom položaju u odnosu na ostale tranzicijske države te podsjetila kako je i proračunom za 2006. godinu za sanaciju ratnih šteta i izravnih ratnih posljedica sveukupno predviđeno oko 6 milijardi kuna, posebno pritom napomenuvši kako je i kao ministrica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata izravno suočena s posljedicama rata. Potpredsjednica Kosor napomenula je kako je hrvatska Vlada u relativno kratkom vremenu napravila velike iskorake u pogledu hrvatske kandidature za članstvo u Europsku uniju i početka pregovora za punopravno članstvo.



Pisane vijesti