Potpredsjednica Vlade s predstavnicima Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih

Potpredsjednica Kosor izrazila je zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom Vlade i Ministarstva obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti sa Savezom udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog ratte poručila kako se potraga za svim ostalim osobama s popisa zatočenih i nestalih branitelja i civilkojih je u ovom trenutku 1.122, neće zaustaviti sve dok se ne rasvijetli i posljednja ljudska sudbina.

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor sastala se danas s predstavnicima Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. Potpredsjednica Kosor izrazila je zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom Vlade i Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti sa Savezom udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, te poručila kako se potraga za svim ostalim osobama s popisa zatočenih i nestalih branitelja i civila, kojih je u ovom trenutku 1.122, neće zaustaviti sve dok se ne rasvijetli i posljednja ljudska sudbina. Rekavši kako će hrvatska Vlada, imajući u vidu da je potraga za zatočenim i nestalim osobama prioritetno humanitarno pitanje, i u ovoj godini intenzivirati svoje aktivnosti u potrazi za njima, istaknula je kako se u tom cilju provjeravaju sve dojave o mogućim mjestima pojedinačnih i masovnih grobnica. Podsjetila je pritom kako je samo prošle godine provedeno 260 probnih iskapanja.

Na sastanku se podsjetilo i na suradnju hrvatske Vlade i Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti sa Savezom udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata tijekom prošle godine kako u razgovorima tijekom obilježavanja važnih događaja (posebice 15. obljetnice Dana sjećanja na žrtvu Vukovara), otkrivanja spomen-obilježja mjesta masovnih grobnica (29. ožujka u Iloku, 3. srpnja u Starim Jankovcima, 2. kolovoza u Ceriću te 18. listopada u Pakracu na Gavrinici), identifikacijama (održanim 28. veljače i 13. listopada u Zagrebu), tako i do neposrednih sastanaka potpredsjednice Vlade i ministrice Jadranke Kosor s predstavnicima Saveza (30. siječnja) i predsjednika Vlade dr. sc. Ive Sanadera i potpredsjednice Vlade i ministrice Jadranke s predstavnicima Saveza, u sklopu sastanka s Koordinacijom udruga proisteklih iz Domovinskog rata (1. prosinca).
Potpredsjednica Vlade i ministrica također je sudjelovala na obilježavanju Međunarodnog dana nestalih osoba – 30. kolovoza u organizaciji Saveza, i uz financijsku potporu Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, te na Danu sjećanja na žrtvu Borova naselja - 19. studenoga, u organizaciji članice Saveza - udruge „Vukovarske majke“.


Potpredsjednica Kosor istaknula je kako je tijekom protekle godine nastavljena suradnja i pregovori s nadležnim tijelima Srbije i Bosne i Hercegovine u potrazi za zatočenim i nestalim osobama. U tom smislu, pod nadzorom Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, u Beogradu su ekshumirani posmrtni ostaci 62 osobe čija je identifikacija u tijeku, a Hrvatskoj su isporučeni posmrtni ostaci 10 traženih osoba. U Bosni i Hercegovini ekshumirani su posmrtni ostaci 46 osoba, a Hrvatskoj isporučeni posmrtni ostaci 16 osoba. Osim toga, potpredsjednica Kosor rekla je kako je u Hrvatskoj tijekom prošle godine izvršeno 16 ekshumacija u 7 županija, tijekom kojih su ekshumirani posmrtni ostaci 176 žrtava. Napomenula je kako su u prošloj godini identificirane 74 osobe, a 71 osoba je pokopana. Također je podsjetila kako je u srpnju, u ime Vlade RH, potpisala Memorandum s Međunarodnim odborom Crvenog križa o određivanju uloga i nadležnosti prilikom prijenosa nadležnosti za upravljanje podacima o nestalim osobama MOCK-a.

Predstavnici Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata izrazili su zadovoljstvo suradnjom s Vladom i Ministarstvom obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Također su ukazali na potrebu ubrzanja procesa identifikacija ekshumiranih žrtava s čim se je i potpredsjednica Kosor složila, ponovivši kako će Vlada intenzivirati sve svoje aktivnosti vezane uz zatočene i nestale osobe.



Pisane vijesti