Potpredsjednica Vlade s rumunjskim ministrom obrane Maleşcanuom

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor primila je danas ministra obrane Republike Rumunjske Teodora Maleşcanua. Sastanku je nazočio i ministar obrane RH Berislav Rončević.

Upućujući ministru Maleşcanuu zahvalu na posjetu Hrvatskoj potpredsjednica Kosor izrazila je zadovoljstvo prijateljskim odnosima i odličnom suradnjom Hrvatske i Rumunjske, posebice razvojem gospodarskih odnosa, te izrazila želju da se oni dodatno unaprijede. Potpredsjednica Kosor uputila je zahvalu Rumunjskoj na potpori ulaska Hrvatske u euroatlantske integracije, istaknuvši kako je u Hrvatskoj osnovan i Odbor za pristupanje NATO-u, te izrazila uvjerenje kako će Hrvatska pristupiti NATO-u iduće godine tijekom summita u Bukureštu.

Dajući jasnu potporu Rumunjske ulasku Hrvatske u NATO i Europsku uniju ministar Maleşcanu potvrdio je kako je politička i gospodarska suradnja između dvaju zemalja dobra, te je kao takva i važan čimbenik sigurnosti u regiji. Potpredsjednicu Kosor upoznao je s procesima reformi oružanih snaga, te socijalnim aspektima potpune profesionalnizacije vojske u Rumunjskoj, o čemu je tijekom svog posjeta Hrvatskoj detaljnije razgovarao i s hrvatskim ministrom obrane Berislavom Rončevićem. Također je izrazio želju za unaprjeđenjem suradnje i razmjene iskustava u području skrbi za vojne veterane, kako za hrvatske veterane iz Domovinskog rata, tako i za rumunjske vojne veterane sudionike mirovnih operacija.

Potpredsjednica Kosor zahvalila je ministru Maleşcanuu i rumunjskoj Vladi na zaštiti prava hrvatske nacionalne manjine u Rumunjskoj. Osim toga, kao jedan od pozitivnih primjera međudržavne suradnje istaknula je i zajedničke aktivnosti u suzbijanju nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja, koje se provode u koordinanciji Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i rumunjskog veleposlanstva u Republici Hrvatskoj.



Pisane vijesti