Potpredsjednica Vlade uputila čestitku u povodu Međunarodnog dana starijih osoba

Potpredsjednica Vlade i ministrica obiteljbranitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor uputila ju povodu Međunarodnog dana starijih osoba – 1. listopadčestitku svim starijim osobama u Republici Hrvatskoj:

„U povodu Međunarodnog dana starijih osoba svim osobama starije životne dobi, svim umirovljenicama i umirovljenicima u Republici Hrvatskoj upućujem čestitku u ime Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Međunarodni dan starijih osoba je dan kad se prisjećamo cjelokupnog doprinosa starijih osoba u izgradnji suvremenog društva. Uvažavanje i razumijevanje starijih osoba temelj je svakog razvijenog demokratskog društva, u čemu je Republika Hrvatska dosegla izuzetno visoke standarde.

Svojim programskim određenjem i djelovanjem Vlada Republike Hrvatske promiče aktivno uključivanje i sudjelovanje starijih osoba u društvu i društvenim zbivanjima. U dosadašnjem mandatu Vlada je posvetila posebnu pažnju starijim osobama i umirovljenicima. Osnivanjem ministarstva zaduženog za međugeneracijsku solidarnost provode se brojni programi za starije osobe - programi dnevnih boravaka i pomoći u kući za starije osobe pokrenuti su u 20 županija, otvoreno je 14 dnevnih boravaka za starije osobe, a programima pomoći u kući izravno se pomaže starijima i nemoćnima u obavljanju svakodnenvnih kućanskih poslova i svemu drugome što znači dostojanstven život za starije i vrlo često napuštene ljude. Programima dnevnih boravaka i pomoći u kući obuhvaćeni su oni hrvatski krajevi koji u postotku stanovništva imaju veći broj starijih, a u njima je zaposleno više od 500 osoba, uglavnom žena u dobi iznad 45 godina koje teško nalaze posao na tržištu rada.

Osim toga, u mandatu ove Vlade započet je i povrat duga umirovljenicima jer Vlada Republike Hrvatske na taj način želi ispraviti nepravdu koja je nanesena hrvatskim umirovljenicima.

Svim umirovljenicama i umirovljenicima, svim ljudima starije životne dobi želim svako dobro uz 1. listopada Međunarodni dan starijih osoba.

Jadranka Kosor, dipl. iur.
potpredsjednica Vlade i
ministrica obitelji, branitelja
i međugeneracijske solidarnosti“




Pisane vijesti