Potpredsjednica Vlade uručila ključeve stanova HRVI i obiteljima poginulih branitelja

Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor uručila je danas ključeve i rješenje za useljenje u 92 stana, u zagrebačkom naselju Špansko, hrvatskim ratnim vojnim invalidima i članovima obitelji smrtno stradalih branitelja iz Domovinskog rata.

ZAGREB, 15. srpnja 2006. (Hina) - Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor uručila je danas ključeve i rješenje za useljenje u 92 stana, u zagrebačkom naselju Špansko, hrvatskim ratnim vojnim invalidima i članovima obitelji smrtno stradalih branitelja iz Domovinskog rata.

Po njenim riječima 80 od tih stanova dodijeljeno je u vlasništvo hrvatskim ratnim vojnim invalidima sa od 50 do 100 posto invaliditeta, a 12 obiteljima zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja. Investicija je vrijedna 59 milijuna kuna, a 11,5 milijuna kuna je još utrošeno na sanaciju, jer se zgrada počela graditi još 1998. godine i sanacija je bila nužna zbog neodgovornosti izvoditelja, kazala je Kosor.

Dodjeli je bio nazočan i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Stambena izgradnja za stradalnike Domovinskog rata se nastavlja, dodala je Kosor, napominjući da je u tijeku izgradnja 191 stana, a obavljaju se pripreme za izgradnju 297 stanova. Uskoro će biti podijeljeno 12 dovršenih stanova u Sinju, gdje je nedavno dodijeljeno 16 stanova uz još 60 u Slavonskom Brodu. To znači da apsolutno ispunjavamo planiranu dinamiku dodjele za ovu godinu, istaknula je Kosor.

Istaknula je da veliku poteškoću u stambenoj izgradnji za stradalnike predstavlja činjenica da jedinice lokalne samouprave, odnosno gradovi i općine ne osiguravaju zemljište za tu namjenu, iako su to obvezne, pa je Vlada nedavno donijela posebnu odluku o kupnji potrebnih stanova na tržištu. Upravo prije nekoliko dana u Varaždinu dodijeljeni su u stanovi za stradalnike Domovinskog rata kupljeni na tržištu, kazala je Kosor.

Ministarstvo branitelja stambeno zbrinjava prema zakonu hrvatske ratne vojne invalide i obitelji poginulih, zatočenih i nestalih, pojasnila je.



Pisane vijesti