Potpredsjednik Grčić: Hrvatska je u prve dvije godine članstva u EU u plusu 106 milijuna eura

Slika /Vijesti/2015/srpanj/3 srpnja/Branko Grcic 1886.jpg

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić govorio je danas u emisiji Hrvatskog radija Poligraf o gospodarskim aspektima ulaska Hrvatske u EU. 

Istaknuo je da ključni ekonomski pokazatelji – izvoz, ulaganja i korištenje europskih fondova u prve dvije godine članstva u EU pokazuju ogromne rezultate.

Kao rezultat integracije u to tržište potpredsjednik Grčić naveo je rast izvoza dvoznamenkastim stopama i povećanje stranih investicija čak četiri puta u odnosu na godinu ranije.
Od ugovorenih novaca u europskim fondovima, a ugovorili smo sve što smo imali, u ovom smo trenutku iskoristili oko 70 posto, dakle oko 600 milijuna eura.

„Potpuno smo spremni i cijeli taj potencijal ćemo iskoristiti da Hrvatska u narednih nekoliko godina uhvati korak sa svim drugim zemljama i da se gospodarstvo pretvori u moderno, tehnološki konkurentno i na svaki drugi način sposobno da se nosi s tržišnim pritiscima“, kazao je potpredsjednik Grčić, podsjetivši da je ova Vlada preuzela vlast u trenutku kad smo bili u najdubljoj krizi.

„Danas smo se približili prosječnom rastu u Europi, postigli smo izlazak iz recesije sa stopama višim nego što smo i očekivali i sada smo na jednom valu koji će sigurno donijeti ozbiljan oporavak Hrvatskoj u narednim kvartalima. To je najveći doseg rada ove Vlade“, rekao je ministar Grčić.

„Direktni efekt članstva u Europskoj uniji, u prve dvije godine, od 1. srpnja 2013. do 1. srpnja 2015. je taj što je Hrvatska u plusu 106 milijuna eura“, naveo je potpredsjednik Grčić te posebno istaknuo indirektne učinke članstva – „veći interes za investiranje u Hrvatskoj i jedan drugi pogled prema hrvatskim gospodarstvenicima koji nalaze prođu na europskom tržištu“, „zbog čega je izvoz u EU rastao između 12 i 15 posto“, zaključio je potpredsjednik Vlade Branko Grčić.


 

Pisane vijesti | Govori i izjave | Fondovi EU