Potpredsjednik Grčić o padu BDP-a: Nadamo se da će se trend usporavanja pada nastaviti i da će 2014. donijeti oporavak

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić osvrnuo se danas na pad BDP-a u trećem tromjesečju za 0,6 posto. „Prognoze su se kretale upravo u tim omjerima, tako da ništa iznenađujuće. Ono što i dalje jeste ključni problem Hrvatske je stanje u industriji i građevinskom sektoru. To su najteži utezi i proces restrukturiranja i dalje traje i on će se sigurno nastaviti i u 2014. Najveći doprinos je, naravno, turizam u trećem kvartalu. Najgora situacija je, uz naravno pad industrije i građevinarstva, s velikim uvozom roba. To je ono što opterećuje Hrvatsku. Dok god je gospodarstvo slabašno, dotle kompenziramo to s uvozom stranih proizvoda, i to je ono što negativno utječe na BDP“, kazao je potpredsjednik Grčić.

Upitan očekuje li da će se situacija u četvrtom tromjesečju poboljšati, potpredsjednik Vlade rekao je kako prema nekim analizama Hrvatska zaostaje jedan kvartal za trendom u Europi, što znači da se taj minus ipak polako smanjuje. Što će donijeti četvrti kvartal teško je procijeniti jer je riječ o vremenu van sezone, gdje uvijek i ekonomska aktivnost jenjava, a pitanje je hoće li to usporavanje biti intenzivnije nego što je to bilo prošle godine. „No, mi se nadamo da će se ovaj trend usporavanja tog pada nastaviti u narednom razdoblju i da će 2014. donijeti oporavak“, zaključio je.

Što je tiče studije o Pelješkom mostu, potpredsjednik je rekao da će na ta pitanja moći odgovarati tek nakon što se proces izrade studije završi, odnosno nakon što se izradi kompletna dokumentacija i sve ostalo što je potrebno za realizaciju i aplikaciju tako ozbiljnih projekata. „Upozorio bih da je zaista sada u ovome trenutku prerano o tome govoriti i ne želimo raditi nikakvu štetu tom jednom ustrajnom procesu koji je u tijeku“.



Pisane vijesti