Potpredsjednik Grčić: Rast BDP-a 0,3 posto, a konačni efekt rasta gospodarstva mora se vidjeti u rastu zapošljavanja

Slika /Vijesti/2015/veljača/27 veljače/FAH-H2276621-Grcic.jpg

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić održao je danas, u Banskim dvorima konferenciju za medije o gospodarskim trendovima u Republici Hrvatskoj.
 
Na početku, potpredsjednik Vlade Branko Grčić izrazio je zadovoljstvo rastom BDP-a u četvrtom kvartalu prošle godine, istaknuvši to kao rezultat Vladinog napora u provođenju ekonomske politike. „Našli smo dobar omjer između štednje i poticanja potražnje“, kazao je. „Ovi rezultati Vlade i hrvatskog gospodarstva plod su mnogih mjera koje smo donijeli u proteklom vremenu“, dodao je potpredsjednik Vlade Grčić. Istaknuo je da će Vlada poticati oporavak gospodarstva, brinuti o sređivanju stanja države i povećanju efikasnosti državnog aparata, standardu hrvatskih građana i socijalnim skupinama. Pritom je kao primjer naveo otpis dugova, brigu o građanima koji imaju kredite u švicarskim francima i Garanciju za mlade. „Vjerujem da ćemo nastaviti putem gospodarskog oporavka do kraja našeg mandata. Kotač je pokrenut i nadam se da će se nastaviti kretati u ovoj godini i da će ubrzavati“, naglasio je potpredsjednik Grčić.
 
„Svi pokazatelji u 2014. godini su nagovještavali da se stvari bitno mijenjaju“, nastavio je potpredsjednik Grčić. Naglasio je da je prvi put u šest godina krize industrijska proizvodnja u 2014. porasla na godišnjoj razini za 1,3 posto, a u prosincu rasla po stopi od čak 5,3 posto. Posebno jasan trend rasta je porast robne razmjene s inozemstvom, jer je ukupan izvoz u prošloj godini porastao za 8,3 posto, dok je u zemlje Europske unije porastao za 11,8 posto. „Turizam, koji također bilježi rast u dolascima i noćenjima, jedan je od stabilnijih gospodarskih sektora te kontinuirano raste“, kazao je potpredsjednik Grčić i nastavio: „Trgovina na malo, kao ključna determinanta osobne potrošnje, bilježi vrlo uočljiv pomak.“
 
Pojasnio je da je u 2014. godini zabilježen realni rast prosječne plaće, što je izuzetno bitno očuvanje pozitivnog trenda u osobnoj potrošnji te da se u tome vidi efekt koji je Vlada htjela postići, poreznim izmjenama pridonijeti rastu plaća i osobnoj potrošnji. Nakon šest godina recesije u zadnjem kvartalu 2014. godine BDP je porastao za 0,3 posto, to jest 0,4 prema metodologiji Eurostata. „Približavamo se prosjeku Europske unije“, kazao je potpredsjednik pojasnivši da je zbog katastrofalnog stanja u građevinskom sektoru te procesa predstečajnih nagodbi i restrukturiranja brodogradnje taj proces u Hrvatskoj sporiji, ali se vidi konstantan napredak. „Rast zapošljavanja nastaje s malim vremenskim pomakom, ali vide se pozitivni trendovi“, dodao je potpredsjednik Grčić te istaknuo da se broj registriranih nezaposlenih osoba smanjio, ali također iz godine u godinu raste broj novih zapošljavanja u  ključnim gospodarskim sektorima. „To je najvažnije za Hrvatsku. Rast se ne vidi u ukupnom broju zaposlenih jer su se istovremeno i gubila neka radna mjesta, uslijed procesa restrukturiranja gospodarstva.
 
Tvrtke koje nemaju tržišne šanse nestaju, ulaze u stečaj, propadaju i gube se radna mjesta, ali nastaju nove tvrtke u novim sektorima“, pojasnio je potpredsjednik Grčić i zaključio: „Nama je cilj da zapošljavanje bude veće od gubitka radnih mjesta, ovi trendovi pokazuju da smo na dobrom putu. Želimo pomak u registriranoj zaposlenosti i sve mjere koje poduzimamo kroz EU fondove, Garanciju za mlade i kroz neke posebne mjere pokazuju da je zapošljavanje u fokusu ove Vlade. Konačni efekt rasta gospodarstva mora se vidjeti u zapošljavanju“.
 

 


 


Pisane vijesti | Govori i izjave | Ekonomija