Potpredsjednik Grčić: Rast proizvodnje poticaj za izlazak iz recesije u 2015.

Slika /Vijesti/2015/siječanj/29 siječanj/0002_presica_ministar_grcic.jpg

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić kazao je u četvrtak kako vjeruje da će, uz druge pozitivne trendove u gospodarstvu, upravo rast industrijske proizvodnje biti poticaj za konačni izlazak Hrvatske iz šestogodišnje recesije u 2015. godini.

Državni zavod za statistiku objavio je u četvrtak da je u prosincu prošle godine industrijska proizvodnja u Hrvatskoj skočila 5,3 posto na godišnjoj razini, najviše od početka 2009. godine, dok je u cijeloj prošloj godini ojačala za 1,3 posto u odnosu na 2013, što je prva godina rasta proizvodnje nakon pet godina neprestanog pada.
 
Komentirajući podatke DZS-a Grčić je u izjavi za Hinu kazao kako je podatak o ostvarenom godišnjem rastu "kruna pozitivnog trenda u 2014", istaknuvši pritom i da je stopa rasta iznad očekivane.
"Možemo reći da je to kruna pozitivnog trenda u 2014. godini kada je riječ o rastu industrijske proizvodnje. Nakon niza godina imat ćemo i veću stopu rasta na godišnjoj razini nego što smo to mislili, negdje oko 1,3 posto, čemu je svakako doprinio i ovaj posebno visoki rast u prosincu", kazao je Grčić.
 
"Uz druge pozitivne trendove u gospodarstvu, prije svega uz rast izvoza, rast turizma i blagi oporavak osobne potrošnje, upravo rast industrijske proizvodnje bit će poticaj za, vjerujemo, konačni izlazak iz šestogodišnje recesije u 2015. godini", zaključio je.

(Hina)


Vijesti iz medija | Govori i izjave | Ekonomija