Potpredsjednik Mimica primio Glavnog tajnika Vijeća za regionalnu suradnju Svilanovića

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/potpredsjednik_mimica_primio_glavnog_tajnika_vijeca_za_regionalnu_suradnju_svilanovica.jpg

Potpredsjednik Vlade mr. sc. Neven Mimica primio je danas Gorana Svilanovića, Glavnog tajnika Vijeća za regionalnu suradnju.

Razgovaralo se o aktivnostima, ciljevima i budućoj ulozi Vijeća za regionalnu suradnju. Potpredsjednik Mimica je pozdravio napore Vijeća u promicanju suradnje i euroatlantske integracije zemalja jugoistočne Europe. Govorio je o hrvatskim iskustvima u pregovorima s Europskom unijom i stavovima Hrvatske u pogledu proširenja Unije na zemlje jugoistočne Europe. Naglasio je da Hrvatska snažno podržava europsku perspektivu država jugoistočne Europe te ponovio spremnost Hrvatske da zemljama regije, pružanjem stručne i tehničke pomoći, prenese iskustva iz pristupnih procesa.

Sugovornici su se složili da hrvatski ulazak u Europsku uniju predstavlja jasan poticaj za europsku perspektivu regije te doprinosi uvjerljivosti procesa proširenja, temeljenog na načelu uvjetovanosti i ispunjavanju kriterija. Konstatirano je da politika proširenja EU na jugoistočnu Europu, predstavlja okvir za prevladavanje političkih pitanja, kao i u poligon za provođenje konkretnih projekata pri čemu je naglašena uloga Vijeća za regionalnu suradnju.



Pisane vijesti