Potpredsjednik Mimica s veleposlanikom Vandorenom

Slika /2016/Glavno tajništvo/ENG/novosti/Arhiva/potpredsjednik_mimica_s_veleposlanikom_vandorenom.jpg

Potpredsjednik Vlade RH za unutarnju, vanjsku i europsku politiku mr. sc. Neven Mimica primio je šefa Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj veleposlanika Paula Vandorena.

Sugovornici su izrazili obostrano zadovoljstvo Sveobuhvatnim izvješćem Europske komisije, objavljenim 10. listopada 2012. godine. Veleposlanik Vandoren istaknuo je da pozitivno intonirano Izvješće jasno prepoznaje napredak Hrvatske ostvaren u protekloj godini. Ujedno je naglasio da Izvješće identificira područja koja zahtijevaju dodatne napore u svrhu izvršenja preostalih obveza, a čije će se ispunjavanje odraziti na sadržaj proljetnog izvješća EK. U okviru obveza naznačenih u Izvješću, poseban naglasak stavljen je na deset mjera u okviru poglavlja – 8. Tržišno natjecanje, 23. Pravosuđe i temeljna prava i 24. Pravda, sloboda i sigurnost, te na povećanje kapaciteta potrebnih za prevođenje i lektoriranje pravne stečevine EU na hrvatski jezik.

Potpredsjednik Mimica istaknuo je da će Vlada Republike Hrvatske poduzeti sve potrebne aktivnosti kako bi preostale obveze, iz Sveobuhvatnog izvješća,ispunila u predviđenim rokovima. Ispunjenje navedenih obveza apsolutan je Vladin prioritet, pri čemu je fokus na mjerama iz područja tržišnog natjecanja, pravosuđa te schengenske pravne stečevine, ali uz puno uvažavanje svih obveza koje proizlaze i iz drugih poglavlja pregovora. Naglasio je da ocjene Europske komisije o dobroj spremnosti Republike Hrvatske za članstvo predstavljaju dodatni temelj i poticaj za dovršetak procesa ratifikacije Ugovora o pristupanju.



Pisane vijesti