Potpredsjednik Ostojić: Hrvatska ima pripremljen izvanredni plan ako dođe do vala izbjeglica

Slika /Vijesti/2015/rujan/15 rujna/DSC_2118.JPG

Hrvatska za eventualnu izvanrednu situaciju dolaska velikog broja izbjeglica ima pripremljen izvanredni plan koji je spremna vrlo brzo aktivirati, izjavio je u utorak ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić no nije htio govoriti o detaljima toga plana.

"U ovom trenutku imamo pripremljen za izvanrednu situaciju izvanredni plan, ali nije potrebno nikoga opterećivati s detaljima tog plana. On je pripremljen i napravljen i ako bude potrebno bit će brzo aktiviran na Vladi", rekao je Ostojić u izjavi novinarima nakon sjednice Vlade u Banskim dvorima ustvrdivši kako nastojanje izbjeglica da dođu do Europe "zasigurno stvara krizu kakvu Europa nije vidjela od Drugog svjetskog rata".

Ministar je, govoreći načelno o planu, kazao kako je njime utvrđen način postupanja svih segmenta državne administracije, kao i koordinacije s nevladinim sektorom i svima koji mogu pomoći. Plan propisuje i način na koji se uređuju prihvatilišta, njihovu poziciju i dr.

Ostojić je uputio kritiku svima koji govore kako se Hrvatska treba postaviti poput Austrije, Njemačke i Danske koje su uvele privremene kontrole na granici, poručivši im da ne znaju o čemu govore jer su te zemlje, podsjetio je, takvu odluku donijele sukladno schengenskom acquisu.

"A kako da Hrvatska to aktivira kad to nikad nismo ni deaktivirali. Hrvatska graničnu kontrolu ima oduvijek", podsjetio je Ostojić.

Na kraju je naglasio kako je Hrvatska u stalnom kontaktu sa susjednim zemljama te ponovio da će, ako dođe do velikog izbjegličkog vala, sustav biti vrlo brzo aktiviran.

Hrvatska do sada nije bila zemlja destinacija za izbjeglice, ali je logično da se postavlja pitanje njihovog mogućeg dolaska s obzirom na zid koji je podigla Mađarska te kazne za one koji ga oštete ili ga pokušaju prijeći, dodao je ministar.

Ako do tog izbjegličkog vala dođe, Hrvatska ima pripremljen izvanredni plan, ponovio je.

"Ako dođe do masovnog priljeva, odnosno vala izbjeglica koji se broji u tisućama, naravno da je to trenutak kad se više ne mogu primjenjivati redovne, odnosno regularne mjere koje policija uspješno provodi na granici", kazao je.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić uoči sjednice novinarima je rekla kako Hrvatska može, ako se dogodi val izbjeglica preko njezinog teritorija, uz ostalo koristiti resurse koje je koristila i prošle godine prilikom poplava koje su pogodile Slavoniju.

(tekst: HINA)



Pisane vijesti | Govori i izjave