Potpredsjednik Ostojić podnio izvještaj Hrvatskom saboru o poplavama u Slavoniji

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić podnio je izvještaj o poplavama u Slavoniji Hrvatskom saboru. Izvijestio je da je Vlada na jučerašnjoj, telefonskoj, sjednici proglasila katastrofu za područje Vukovarsko-srijemske županije koja je pogođena poplavom.

Potpredsjednik Ostojić je rekao: "Vlada je na jučerašnjoj sjednici donijela odluku o proglašavanju katastrofe za područje Vukovarsko-srijemske županije. To podrazumijeva da lokalni stožer, koji je prema Zakonu o zaštiti i spašavanju nadležan da rukovodi tim operacijama, nije u stanju osigurati zaštitu i spašavanje. I stoga Stožer za zaštitu i spašavanje na državnom nivou, od trenutka donošenja te Odluke, preuzima kontrolu stanja na Vukovarsko-srijemskoj županiji, rukovođenje svim operativnim snagama.
Naime, planovi koji tamo postoje na papiru i za Vukovarsko-srijemsku županiju, plan civilne zaštite postoji, ali nažalost samo na papiru. Tako da odgovori oko pitanja koordinacije i svega ostaloga, prvo treba, prije svega, pročitati Zakon o zaštiti i spašavanju, koji točno govori o tome tko je nadležan za koordinaciju kojih snaga, koje su uloge državnih službi i u ovim momentima kad to analiziramo, procjene Hrvatskih voda koje jesu bile dan prije, znači 16. svibnja, kad je donesena odluka da se neće organizirati evakuacija na ugroženim područjima. To je zaključak Županijskog stožera. Međutim, takva odluka naravno temelji se na podacima s kojima se u tom trenutku raspolaže. Ali, nedopustivo je da, ukoliko dođe do promjene, a do promjene je došlo, da dođe do probijanja nasipa, u tom trenutku Županijski stožer mora poduzeti mjere koje ima u svome planu što ako se dogodi takva izvanredna situacija. To se na žalost nije dogodilo, dogodilo se s ozbiljnim kašnjenjem i time smo zapravo izgubili vrijeme u kojemu se moglo napraviti puno više što se tiče pomoći stanovništvu uz manje angažiranih snaga."




Pisane vijesti