Potpredsjednik Petrov: Hrvatska nema dvije vlade, imamo jedinstvenu Vladu

Slika /Vijesti/Vijesti fotografije/ožujak/1 ožujka/Petrov_pressica_2.jpg

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Božo Petrov održao je danas, u Banskim dvorima, konferenciju za medije na kojoj je odgovarao na novinarska pitanja o aktualnim temama. 

Potpredsjednik Petrov ustvrdio je da nema nikakvog sukoba s HDZ-om dodavši kako vjeruje da svatko ima pravo izreći svoje mišljenje o situaciji. Što se tiče izbora kadrova u nekim institucijama, potpredsjednik Petrov kazao je kako nema pritisaka te kako je dogovoreno da će se stvari odrađivati planski i strateški. „Za nas je izuzetno bitna struka i rad“.

Upitan za komentar o mogućem slanju vojske na granice zbog migranstke krize, potpredsjednik Petrov kazao je da se situacija što se tiče migrantske krize mijenja iz dana u dan. „Moramo zaštititi građane Republike Hrvatske. Najbolje za Hrvatsku bi bilo kada bi se profilacija vršila na grčko-makedonskoj granici. S druge strane trenutno postoji takav diskurs unutar Europske unije gdje svatko želi zaštititi više svoju državu, što je legitimno. Smatramo da na kraju ipak treba postojati dogovor i da na kraju to neće dovesti do situacije da se dignu barijere između država“, rekao je potpredsjednik Petrov.

Što se tiče situacije oko imenovanja novog ministra branitelja, potpredsjednik Petrov izrazio je nadu da će se ona razriješiti ovaj tjedan. Rekao je da će se izbor napraviti na način na koji su se i do sada birali ministri.

Upitan o beneficijama za državne dužnosnike, potpredsjednik Petrov kazao je da se slaže da su one danas za određene državne dužnosnike prevelike i to će se promijeniti. U trenutku kada smo išli mijenjati zakon, vidjeli smo da je najbolje uzeti sve državne službenike, ujednačiti sva njihova prava, obveze i beneficije i to će biti u roku od tri do četiri mjeseca.

Također je opovrgnuo nagađanja kako su mu u Uredu predsjednice Republike pokazane snimke ulaska zastupnika Mosta u zgradu Vlade zbog čega je, kako mediji tvrde, prekinuo suradnju sa koalicijom Hrvatska raste. "Tamo nije bili apsolutno nikakvih snimki. Da su kamere uhvatile moj ulazak onda bi vjerojatno vidjeli da sam došao uzrujan, sastanak je trajao pet minuta, kao što sam ujurio tako sam i izjurio", rekao je Petrov, koji ističe i da mu snimke s Vladine kamere nikad nitko nije pokazao.
 
Što se tiče novinarskog upita jesu li reforme prespore, potpredsjednik Petrov istaknuo je da se u ovoj Vladi radi na potpuno drugačiji način nego ranije: „Danas nemamo situaciju da je prvi potpredsjednik Vlade nepravomoćno osuđen i da se čeka njegovo izručenje u zatvor, situaciju gdje je ministar pod općom nesposobnošću, ili ministar koji ima privatan let s privatnim investitorima“. Potpredsjednik je istaknuo da se pokušavaju pronaći najbolji i najstručniji ljudi, a „za razliku od prethodnih vlada svaki se dan održavaju koordinacijski sastanci s ministrima koji aktivno sudjeluju u onome što će se odrađivati idućih šest mjeseci“.

Potpredsjednik Petrov kazao je da postoji izuzetna koordinacija unutar ministarstava i Vlade, te da su već pokrenuti radni timovi za reforme za koje je obećano da će se provoditi. Naveo je da je na sjednici već bio reformski paket koji je ključan za javnu upravu, a nakon donošenja proračuna slijedi direktiva kojom će se za sve izlaske inspekcija na teren prvo napisati opomena s jasnim uputama što treba promijeniti, a tek na drugom izlasku napisati novčana kazna. Također je pohvalio sve ministre koji rade na tome:  „Svi imamo jaku volju da se neke stvari urede“.

Ponovio je da Hrvatska ima jedinstvenu Vladu, ali da kandidata za ministra branitelja predlaže Domoljubna koalicija te istaknuo da pravo veta postoji na obje strane.
 



Pisane vijesti