Potpredsjednik Petrov i ministar Kovač osudili bošnjački napad na Hrvate u Stolcu

Potpredsjednik Vlade Božo Petrov i ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač boravili su danas u posjetu Općini Stolac u Bosni i Hercegovini. Nakon sastanka s načelnikom općine Stjepanom Boškovićem osudili su nasilje u Stocu u kojemu je bošnjački kandidat za načelnika Općine pretukao dvojicu hrvatskih članova izbornog povjerenstva što je dovelo do nasilnog prekida izbora.

"Ono što se dogodilo u Stolcu je posljedica všegodišnje politike u BiH gdje su Hrvati bili diskriminirani i konstitutivni, ali samo na papiru", rekao je Božo Petrov nakon susreta s načelnikom općine Stolac Stjepanom Boškovićem. "Neprihvatljivo je da se dogodi napad na službenu osobu, na običan puk, da se apsolutno ništa ne poduzima, a s druge strane niti jedna stranka iz bošnjačkog establishmenta to ne osudi“, dodao je. Petrov je pozvao da se u BiH, uključujući Stolac poštuje ustavno-pravni poredak i da se izbori u tom gradu ponove u skladu s vladavinom prava. "Dat ćemo uvijek potporu Hrvatima u BiH jer smatram da to Hrvatska treba raditi“, istaknuo je Petrov ističući da to ne znači miješanje u unutarnje stvari BiH.

I ministar Kovač je osudio napad na predsjednika izbornog povjerenstva i druge ljude uključene u organizaciju izbora ocijenivši kako je neprihvatljivo da počinitelji nisu sankcionirani. "Odbacujemo rušenje ustavno-pravnog poretka BiH. Jasno osuđujemo referendum u RS-u, isto tako osuđujemo nasilje koje se dogodilo ovdje u Stocu. Očekujemo provođenje izbora u demokratskom duhu sukladno stavu i zakonima BiH“, istaknuo je ministar Kovač.
 
 

Pisane vijesti