Potpredsjednik Polančec: Armko Smart odustao; ovih dana novi natječaj za Željezaru Split

Samoborska tvrtka Armko Smart, koja posluje u sklopu ukrajinske Smart grupe, odustala je od kupnje Željezare Split, pa je Upravni odbor Hrvatskog fonda za privatizaciju (UO HFP) na današnjoj telefonskoj sjednici odlučio da se hitno raspiše novi natječaj, izvijestio je na konferenciji za novinare potpredsjednik Vlade i predsjednik UO HFP-a Damir Polančec.

ZAGREB, 8. veljače 2007. (Hina) - Samoborska tvrtka Armko Smart, koja posluje u sklopu ukrajinske Smart grupe, odustala je od kupnje Željezare Split, pa je Upravni odbor Hrvatskog fonda za privatizaciju (UO HFP) na današnjoj telefonskoj sjednici odlučio da se hitno raspiše novi natječaj, izvijestio je na konferenciji za novinare potpredsjednik Vlade i predsjednik UO HFP-a Damir Polančec.

Najavio je da bi raspisivanje novog natječaja sutra, također na telefonskoj sjednici, trebala potvrditi i Vlada.

Kao razlog odustajanja, rekao je Polančec, iz Armko Smarta su u pismu, koje je dostavio njihov odvjetnički ured u utorak kasno poslijepodne, naveli da nisu u ovom trenutku u mogućnosti preuzeti sve obveze koje su naveli u svojoj ponudi.

Naime, Armko je za 89,34 posto Željezare Split, uz jednu kunu kao početnu cijenu za dionice, među ostalim, ponudio i 212,08 milijuna kuna ulaganja u narednih pet godina, otkup 194,34 milijuna kuna državnih potraživanja u cjelosti, bez popusta, kao i dokapitalizaciju od 13,61 milijuna eura do kraja 2008. godine.

Ponovljeni natječaj biti će s istovjetnim uvjetima kao i prošli, odnosno ponuđači će ponovno moći sami ponuditi koliki dio državnih potraživanja žele preuzeti, uz obvezu podmirenja svih obveza prema ostalim vjerovnicima, rekao je Polančec.

Dodao je da će natječaj biti otvoren 15 dana, odnosno da se nove ponude mogu očekivati već za 20-tak dana.

Iz HFP-a će o objavi novog natječaja izravno izvijestiti sve ponuđače koji su se javili na prethodni natječaj te ih pozvati da ponovno podnesu svoje ponude, a Polančec je uvjeren da će a ovaj natječaj pristići "kvalitetne ponude, a da će eventualne pogreške u strukturiranju ponuda koje su se pojavile kod prethodnog natječaja biti sada ispravljene".

Naime, uz Armko Smart, jedina valjana ponuda pristigla na prošli natječaj bila je ona tvrtke GM Holding (Mauricisus), dok su ponude Štore Steela iz Slovenije, njemačkog Max Aichera i poljskog Zlomrexa ocijenjene nepotpunima.

Na novinarski upit da li će UO HFP-a razmatrati eventualnu novu ponudu Armko Smarta, Polančec je kazao kako zakonski nema nikakvih razloga da se ona ne analizira, ali smatra da su "mogli biti više fer" prema Fondu i njemu osobno, pa će se sukladno tome i postupati prema toj ponudi, ako bude podnesena.

Naime, objasnio je da je kupoprodajni ugovor bio pripremljen prije desetak dana, da je Armko Smart kada je pozvan da ga preuzme zatražio odgodu od sedam dana, te da su zbog toga prošlog tjedna pozvani na sastanak koji su tri puta odgađali.

Tada je postalo definitivno jasno da nisu partner kakvog smo mislili da imamo i da ih ne treba više čekati, što je potvrđeno dan poslije kada je stiglo pismo, rekao je Polančec.

Dodao je kako "ovakav način odustajanja i zavlačenja" Armka smatra neprimjerenim odnosom ozbiljnog investitora, posebno nakon njihovog javno iskazivanje namjera prije i tijekom natječaja, te da je o novonastaloj situaciji danas obaviještena i Europska komisija (EK).

Pritom je ustvrdio kako odgoda privatizacije Željezare Split ne ugrožava nacionalni program sanacije i restrukturiranja crne metalurgije, koji je danas poslan EK. Njeni predstavnici 12. ili 13. veljače dolaze na završnu raspravu o tom planu, pa bi do 20. ili 25. veljače trebali imati konkretan plan koji će potvrditi i Vlada, kazao je Polančec.



Pisane vijesti