Potpredsjednik Polančec: Za 20-ak dana u sabor ide novi zakon o privatizaciji

Potpredsjednik Vlade Damir Polančec danas je najavio da bi se za dvadesetak dana u saborskoj proceduri mogao naći prijedlog novoga Zakona o privatizaciji, kojega će Vlada idući tjedan uputiti na raspravu u Gospodarsko-socijalno vijeće.

ZAGREB, 24. siječnja 2007. (Hina) - Potpredsjednik Vlade Damir Polančec danas je najavio da bi se za dvadesetak dana u saborskoj proceduri mogao naći prijedlog novoga Zakona o privatizaciji, kojega će Vlada idući tjedan uputiti na raspravu u Gospodarsko-socijalno vijeće.
"Nakon što primjedbe naših gospodarskih i socijalnih partnera ugradimo u tekst zakona, a vjerujem da ih neće biti previše jer smo zakon itekako pripremali u suradnji s njima, zakon ide u Vladinu proceduru i, po mojoj osobnoj procjeni, u nekakvih će dvadesetak dana biti u parlamentu", rekao je Polančec u saborskom 'aktualnom prijepodnevu'.
Odgovarajući na upit HDZ-ovca Gordana Jandrokovića, Polančec je istaknuo da će novi zakon privatizaciju učiniti još transparentnijom, posebno zbog drugačije definicije objedinjenog državnog portfelja kojim raspolaže Hrvatski fond za privatizaciju (HFP).
Uredit će se, kazao je, novi načini i oblici prodaje dionice, te definirati organizirano radničko dioničarstvo kojim bi se omogućilo da oni koji su stvarali tvrtke, koji najviše brinu o njihovom razvoju, mogu sudjelovati i u donošenju ključnih odluka u svojim tvrtkama.
Radnici će se moći organizirati, osnovati svoju tvrtku minimalnim osnivačkim kapitalom, i ta će tvrtka moći kupiti dionice HFP-a do 25 posto od ukupnog portfelja i uz diskont od 40 posto, a te dionice minimalno pet godina neće moći biti prodavane trećim osobama, rekao je Polančec.
Najavio je i promjene u Upravnom odboru HFP-a, rekavši da je, na inicijativu premijera Ive Sanadera, jedno mjesto u tom odboru ponuđeno sindikatima, te da sindikalne središnjice ovih dana utvrđuju tko će ih zastupati u HFP-u.




Pisane vijesti