Potpredsjednik Štromar primio predstavnike zaštićenih najmoprimaca te vlasnika stanova

Slika /Vijesti/2018/03 ožujak/1 ožujka/stromar.jpg

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar primio je danas u Banskim dvorima predstavnike zaštićenih najmoprimaca te vlasnika stanova, s kojima je razgovarao o izmjenama Zakona o najmu stanova.  

U izjavi za medije, potpredsjednik Vlade podsjetio je da se ovaj problem rješava nakon 20 godina.

„Mogu samo reći da mi je jasno zašto se 20 godina nitko nije uhvatio u koštac i donio te izmjene“, kazao je, podsjetivši na odluku Ustavnog suda iz 1998. godine kojom je ukinuto nekoliko članaka zakona.

Potpredsjednik Vlade izvijestio je da i zaštićeni najmoprimci i vlasnici stanova imaju maksimalističke zahtjeve, što pokazuje da je u prošlosti bilo teško naći model kako riješiti ovaj problem.

Istaknuo je da se zakon mora donijeti zbog odluka domaćih i europskih sudova, ali i da Hrvatska kao pravna država mora onemogućiti pravne praznine u našem sustavu, podsjetivši da je zakon sada u prvom čitanju u Hrvatskom saboru.  

Potpredsjednik Vlade najavio je da je s predstavnicima zaštićenih najmoprimaca i vlasnika stanova dogovoren novi sastanak u idućih 10 do 14 dana.

„Na njima će svatko detaljnije iznijeti svoje probleme kako bi se vidjelo na koji način, eventualno, nekim izmjena taj zakon u drugom čitanju malo usavršiti“, rekao je

Potpredsjednik Štromar smatra da je potrebno napraviti pravičan i održiv zakon. „Ja mislim da on sada je takav i takav kostur bi trebao i dalje biti, ali ćemo još razgovarati“, dodao je.

Važnim je ocijenio da će svi imati riješeno stambeno pitanje, naglasivši da će država brinuti o zaštićenim najmoprimcima. To znači, pojasnio je potpredsjednik Vlade, da će država zaštićenim najmoprimcima pet godina subvencionirati cijenu najma, a nakon proteka tog roka, subvencioniranje najma od strane države nastavit će se još pet godina (od šeste do desete godine).

Potpredsjednik Vlade istaknuo je da će zaštićeni najmoprimci imati prvenstvo kad se prodaju državni stanovi te stanovi u vlasništvu jedinica lokalne samouprave, kao i kod prodaje POS-ovih stanova kod kojih će imati i pravo prvenstva kod najma.

„U tome vidim mogućnosti i sigurnost tih građana, najmoprimaca, da se ne trebaju bojati i da će imati osiguran krov nad glavom i zakonom su za to osigurana sredstva“, zaključio je potpredsjednik Vlade.



Pisane vijesti | Govori i izjave | Obrana i vojska | Predrag Štromar