Potpredsjednik Tolušić: Očekujem da će se najnovijim Vladinim odlukama dovršiti dokapitalizacija Petrokemije

U izjavi novinarima ispred Banskih dvora, potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić kazao je kako očekuje da će se najnovijim Vladinim odlukama konačno dovršiti dokapitalizacija Petrokemije i pronalazak strateškog partnera.

Istaknuo je da je Petrokemija strateška tvrtka za Vladu te je važna i za resor poljoprivrede kada se govori o proizvodnji umjetnog gnojiva i svega ostaloga što Petrokemija radi.

"Siguran sam da ćemo s ovim procesom konačno završiti priču dokapitalizacije, pronalaska novih vlasnika koji će, nadam se, tvrtku voditi u pozitivnom i pravom smjeru i da ćemo taj, uvjetno rečeno teret, skinuti s države", naglasio je Tolušić.

Pojasnio je da će država svoja dugovanja pretvoriti u temeljni kapital, ali većinu temeljnog kapitala će uložiti privatni investitor. "Hoće li će to biti Ina, Prvo plinarsko društvo (PPD) ili netko drugi to je još pitanje", dodao je.

Uljanik je udar na proračun, ali postoji mogućnost da završimo u suficitu 

Upitan da prokomentira izjavu ministra financija Zdravka Marića da bi Uljanik i Petrokemija mogli biti udar na proračun, potpredsjednik Vlade je rekao kako je Uljanik sigurno udar na proračun.

"To nije sporno. Izdalo se puno jamstava, pogotovo u 2015. godini što je zapravo fascinantno - zadnjih dana tadašnje Vlade izdan je ogroman broj jamstava", kazao je Tolušić, ustvrdivši kako je to nešto što je sada došlo na naplatu.

No neovisno o tome, rekao je potpredsjednik Vlade, još uvijek postoji mogućnost da završimo u suficitu jer je Vlada dobro planirala proračunske rashode i prihode.

"Ali, grijeh iz prošlosti na žalost moramo platiti", zaključio je.

Tekst: Vlada RH / Hina

Pisane vijesti