Potpredsjednik Vlade Grčić: Naša se bitka nastavlja za one koji nemaju posao i plaću

Slika /Vijesti/2015/kolovoz/31 kolovoz/0002_presica_ministar_grcic.jpg

Nakon konferencije za novinare potpredsjednika Vlade Branka Grčića te ministara Mrsića i Lorencina o najvećoj stopi rasta BDP-a od izbijanja ekonomske krize u nekim medijima netočno su preneseni dijelovi izjava potpredsjednika Grčića vezano za rast osobne potrošnje.
 

Nažalost, na bazi netočnih izvornih informacija uslijedili su i komentari koji ne odražavaju smisao izjava iznesenih na konferenciji za novinare.

Pri tome posebno mislimo na tzv. "poziv građanima na trošenje" kojega nije bilo. U interpretaciji kretanja "Indeksa potrošačkog optimizma" kojega izračunava Hrvatska narodna banka (HNB) na bazi "ankete pouzdanja potrošača"*** potpredsjednik Grčić je izjavio (citat):
 
„Tu je nešto što je najbolji indikator tog osjećaja građana da je došlo vrijeme izlaska iz krize. Ovaj indeks pouzdanja i očekivanja potrošača je najveći od početka krize. Polako se odleđuje taj strah i ta neizvjesnost. Hrvatska ide naprijed! I sad građani osjećaju da možda i neke kune koje su prije stavljali sa strane mogu početi lagano trošiti i povećati kvalitetu svog života. I to je ono što se lagano prepoznaje.“
 
Dakle, ovo svakako nije "poziv na trošenje" već samo interpretacija raspoloženja i očekivanja potrošača iskazanih upravo od strane građana u anketi provedenoj od strane HNB-a.
 
Potpredsjednik Grčić je jasno izrazio stav o značaju i doprinosu rasta osobne potrošnje visokoj stopi rasta BDP-a u 2. kvartalu ove godine.
 
Rast osobne potrošnje za 0,6% primarno je rezultat rasta neto plaća zaposlenih građana  za 2,3%. A rast neto plaća je direktni učinak mjera Vlade vezano za izmjene u porezu na dohodak kojima su povećane  plaće za više od 1 milijun hrvatskih građana. 
 
Međutim, potpredsjednik Grčić je na konferenciji istaknuo i to da postoji veliki broj naših građana koji na žalost nemaju posao ni plaću i da se Vlada u velikoj mjeri koncentrira na potporu tom dijelu građana. Poruka je bila jasna: "Naša se bitka nastavlja za one koji nemaju posao niti plaću".
 
Citiramo:  "Ja mogu samo reći da je ovih šest godina recesije bilo jako iscrpljujuće za sve građane i za one zaposlene i posebne za nezaposlene i one koji su izgubili posao.
 
Ovo je bitka za sve te ljude, ovo što radimo je bitka za vraćanje u onu situaciju u kojoj su bili prije krize, da im se osigura posao, plaća, redoviti prihod i da mogu normalno živjeti u krugu svojih obitelji.
 
Ovo je dobar put. Neke naznake boljeg stanja imamo, one se najviše vide u rastu osobne potrošnje. Ali pitanje je tko više troši. Vjerojatno oni koji imaju, mi se dalje borimo za one koji nemaju."
 
 
Integralna snimka, odnosno audio zapis s konferencije za novinare može se pronaći na adresi:
 
https://vlada.gov.hr/vijesti/potpredsjednik-grcic-izuzetno-smo-zadovoljni-rastom-bdp-a-u-ovom-kvartalu/17557
 
 
*** Anketa pouzdanja potrošača – prikuplja informacije od određenog uzorka potrošača o njihovim stajalištima, procjenama i očekivanjima gospodarskih kretanja. Te informacije prikazuju očekivanja potrošača glede smjera i jačine promjena određenih ekonomskih varijabli i dodatni su izvor informacija uz tradicionalnu statistiku. Promjene gledišta potrošača o aktualnoj ekonomskoj situaciji te njihovih očekivanja o budućim kretanjima često mogu dobro opisati trenutačno i buduće ponašanje potrošača (primjerice, o tome koliko će trošiti, a koliko štedjeti)…. iz: Maja Bukovšak, Anketa pouzdanja potrošača u Hrvatskoj, HNB, 2006.
  

Pisane vijesti | Ekonomija