Potpredsjednik Vlade Mimica s Aleksandrom Vučićem

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske mr. sc. Neven Mimica sastao se danas u Banskim dvorima s prvim potpredsjednikom Vlade i ministrom obrane Republike Srbije Aleksandrom Vučićem.

Sugovornici su razmijenili mišljenja o bilateralnim odnosima dviju zemalja kao i aktualnoj situaciji u zemljama jugoistočne Europe. Konstatirano je da su odnosi Hrvatske i Srbije ključni za regiju, slijedom čega je nužno i nadalje jačati suradnju dviju država i ubrzati rješavanje svih preostalih otvorenih pitanja. Pored navedenog, potrebno je unaprijediti i suradnju u području gospodarstva, pravosuđa, prometa te drugih važnih područja od zajedničkog interesa.

Naglašeno je da hrvatski ulazak u Europsku uniju predstavlja jasan poticaj za europsku perspektivu regije te pridonosi uvjerljivosti procesa proširenja, temeljenog na načelu uvjetovanosti i ispunjavanju kriterija. Potpredsjednik Mimica je istaknuo da Republika Hrvatska podržava Republiku Srbiju na putu prema europskim integracijama i, s tim u vezi, provođenju nužnih reformi. Pozdravio je preporuku Europske komisije državama članicama EU-a za otvaranje pristupnih pregovora sa Srbijom te ponovio spremnost Hrvatske da Srbiji te drugim zemljama regije prenese iskustva iz pristupnog procesa.

Prethodno se s prvim potpredsjednikom Vlade Republike Srbije sastao i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović.



Pisane vijesti