Potpredsjednik Vlade Ostojić na proslavi 70-te obljetnice osnutka Narodne vlade Federalne Hrvatske

Slika /Vijesti/2015/travanj/13 travanj/Ostojić_Split.jpg

U splitskom Hrvatskome narodnom kazalištu (HNK) u ponedjeljak je proslavljena 70. obljetnica osnutka Narodne vlade Federalne Hrvatske, koja je u tom gradu osnovana 14. travnja 1945., a za njezina predsjednika bio je izabran Vladimir Bakarić.

Proslava 70. obljetnice organizirana je pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, a izaslanik premijera Zorana Milanovića potpredsjednik Vlade Ranko Ostojić rekao je kako je osnutak Narodne vlade Federalne Hrvatske iznimno važan za sudbinu Hrvatske.

"Taj značajan događaj bio je dio državotvornog procesa stvaranja današnje Republike Hrvatske, a formiranje te vlade dovršilo je proces uspostavljanja struktura državne vlasti u Federalnoj Hrvatskoj, započet ZAVNOH-om", istaknuo je potpredsjednik Vlade Ostojić.

S tim u vezi rekao je kako je "cilj bio konstituiranje države koja je bila ravnopravan partner, a ne podčinjena kao u prvoj Jugoslaviji".

"Taj cilj je ostvaren u '45. godini i bez te Federalne Hrvatske Narodne vlade ne bi vjerojatno bilo ovakve Republike Hrvatske koju danas imamo u njenim granicama. Ovom prigodom citirat ću predsjednika Tuđmana, koji je 1999. godine izjavio: 'Sa zavnohovskom Hrvatskom i Ustavom '74. Tito je omogućio pravne osnove za osnutak sadašnje neovisne, samostalne i demokratske hrvatske države. Da nije bilo antifašističkog pokreta i Tita, ne bismo imali Hrvatske", naglasio je potpredsjednik Ostojić.

Nakon toga, prolomio se buran pljesak nazočnih na svečanosti.

Po Ostojićevim riječima, Federalne Hrvatske ne bi bilo bez partizana i partizanskog pokreta. Također je rekao kako ne treba zaboraviti da su do sredine 1944. godine partizanski pokret većinom činili Hrvati te da je Dalmacija dala četiri divizije.

"Da nije bilo antifašističke borbe, Jugoslavija bi bila obnovljena kao monarhija s jakim pročetničkim elementima jer četnici i izbjeglička vlada bili su prihvaćeni kao sio savezničke koalicije", ocijenio je Ostojić.

Istaknuo je kako treba zahvaliti svima koji su poginuli za Hrvatsku u NOB-u u borbi protiv fašizma.

Ostojić je rekao kako se ne smije zaboraviti ni one koji su se u Domovinskom ratu na isti način okrenuli protiv novog fašizma.

Svečanosti je, uz potpredsjednika Ostojića, prisustvovao i ministar uprave Arsen Bauk.

(Hina) xpgas yvkn


 

 



Vijesti iz medija