Potpredsjednik Vlade Petrov: Želimo socijalni dijalog sa sindikatima, nadam se da ćemo postići dogovor

Slika /Vijesti/Vijesti fotografije/ožujak/16 ožujka/Petrov_pressica.jpg

Nakon sjednice Vlade, ministar Tolušić kazao je da će se spajanjem Agencije za regionalni razvoj i Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU uštedjeti 2 milijuna kuna, a potpredsjednik Vlade Petrov naglasio je da Vlada želi da im sindikati budu partneri

Nakon sjednice Vlade, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić danas je novinarima kazao da izmjeni Uredbe o osnivanju. „Danas smo na Vladi imali uredbu koja regulira odnos Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije  i Agencije za regionalni razvoj Republike Hrvatske“, kazao je danas ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Tomislav Tolušić novinarima nakon sjednice Vlade. rekao je da je to dio reformskog paketa u kojem se spajaju agencije, a današnja uredba dio je provedbenih akata. Dodao je da će se te dvije agencije za mjesec dana do dva spojiti, a već će se u ovoj godini uštedjeti dva milijuna kuna na razini poslovanja. „Puno su veći benefiti od uštede upravo samo spajanje agencija, jer će se povećati kvaliteta rada“, kazao je ministar. Također, što se tiče imenovanja Nacionalnog koordinatora za programe pomoći i suradnje s Europskom unijom, kazao je da je umjesto Jakše Puljiza, koji je kao zamjenik ministra regionalnoga razvoja i fondova Europske unije bio imenovan na tu dužnost te razriješen, sada imenovana Sonja Bošnjak, sadašnja zamjenica ministra.

Potpredsjednik Vlade Božo Petrov danas je imenovan predsjednikom odbora za pregovaranje sa zaposlenima u državnim i javnim službama. „Zbog makroekonomskih nerazmjera i u cilju njihovih uklanjanja, u skladu s Europskih semestrom i procedurom prekomjernog deficita nećemo biti u mogućnosti ispuniti obveze koje su u temeljnim kolektivnim ugovorima“, kazao je potpredsjednik Petrov. Dodao je da je svjestan da sindikati nisu imali potporu prethodne Vlade, ali da ova Vlada želi da im sindikati budu partneri i želi s njima uspostaviti socijalni dijalog. Naglasio je da Vlada i dalje mora provoditi mjere štednje, i u ovogodišnjem, ali i proračunima za 2017. i 2018. godinu te da neće biti u mogućnosti ostvariti sva prava koja su bila postignuta u ugovorima. „Nadam se da ćemo uspjeti postići dogovor, mislim da potrebno da sjednemo za stol otvorimo sve teme. S naše strane postoji dobra volja, nadam se da će postojati i s njihove i da smo svi svjesni situacije u kojoj se nalazimo“, zaključio je potpredsjednik Petrov.
 

Pisane vijesti | Govori i izjave | Rad i mirovine | Tomislav Tolušić