Potpredsjednik Vlade Polančec o cijeni plina, Družbi Adria i Ina-i

ZAGREB, 12. lipnja 2008. (Hina) - Cijena plina za građanstvo za sada se ne bi trebala mijenjati, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Damir Polančec nakon današnjeg potpisivanja ugovora o suradnji Končara i Željeznica Federacije BiH.

Cijena plina pak za tzv. povlaštene potrošače i gospodarstvo utvrđivati će se po posebnoj formuli, a usklađivanje cijene će biti svaki kvartal s ciljem da 2012. bude tržišna cijena plina, kazao je Polančec.

Pritom se, pojasnio je, pod tržišnom cijenom plina podrazumjeva cijena ruskog plina na rusko-ukrajinskoj granici. Potrebno je određeno prijelazno razdoblje, zbog čega se i govori o 2012. godini. Danas je ta cijena u Hrvatskoj kunu, a cijena ruskog plina na rusko-ukrajinskoj granici je 1,56 kuna, rekao je.

Upitan da komentira mogućnost ponovnog aktiviranja projekta Družba Adria kazao je kako su se okolnosti promijenile ne u odnosu na prije nekoliko godina već prema nekoliko tjedana unazad. Tada su se proračuni radili na jednoj razini cijena nafte, danas je cijena znatno viša, a nitko ne može prognozirati što može biti kroz nekoliko dana, tjedana, mjeseci.

To znači da su koristi od transporta danas puno više nego su tada bile procjenjivane, a tehnologija i zaštite od neželjenih posljedica balastnih voda su se usavršile pa rizik od balastnih voda nije tako velik kao prije nekoliko godina, kazao je.

Ukoliko bi se ušlo u projekt Družba Adria troškove investicije ne bi više snosio samo Janaf nego bi se to moglo staviti na teret onih koji će koristiti taj naftovod.

Polančec je rekao da bi se, ukoliko bi se donijela odluka u korist projekta Družba Adria, zalagao za čvrstu zaštitu i prevenciju mogućnosti havarija, odnosno da u Jadran mogu uploviti samo brodovi sa dvostrukom oplatom ili zaštitom.

Upitan za komentar o daljnjoj privatizacije Ine, odnosno, s jedne strane zainteresiranost MOL-a da poveća svoj vlasnički udio u Ini, a s druge strane ponudi OMV-a koji nudi gotovinu za dionice Ine, Polančec je rekao kako Vlada pregovara s MOL-om kojeg je prije pet godina odabrala za strateškog partnera.

"Ne znam niti jednu naftnu kompaniju u kojoj bi postojala dva strateška partnera", kazao je te dodao kako takva situacija ne bi bila dobra.



Pisane vijesti