Potpredsjednik Vlade Polančec: sljedeći tjedan nastavak razgovora s MOL-om

ZAGREB, 9. listopada 2008. (Hina) - Potpredsjednik hrvatske Vlade Damir Polančec najavio je danas da će se pregovori Vlade i mađarskog MOL-a o daljnjoj privatizaciji Ine nastaviti sljedeći tjedan.

Očekujem nastavak pregovora početkom sljedećeg tjedna, oni neće biti jednostavni ni lagani, a koliko će trajati ne mogu procjenjivati niti špekulirati, izjavio je Polančec novinarima u Hrvatskom društvu novinara gdje je danas predstavljeno najnovije izvješće Svjetskog gospodarskog foruma o globalnoj konkurentnosti.

Potpredsjednik Vlade podsjetio je da 28. listopada ove godine istječe klauzula dioničarskog ugovora po kojoj nakon pet godina od njegova potpisa hrvatska Vlada više nema pravo veta na raspolganje dionicama u vlasništvu MOL-a.

Ostali elementi ugovora ostaju na snazi, ali ih je potrebno redefinirati jer je udio države u Ini pao ispod 50 posto, objasnio je Polančec, dodajući i da razgovora s MOL-om nije bilo tijekom javne ponude.

Podsjetio je također da su pregovori o nastavku privatizacije Ine, a jedna od mogućnosti je i zamjene dionica, bili pokrenuti još prije objave MOL-ove javne ponude za preuzimanje Ine.

Polančec je naveo i tri zahtjeva koja su se do sada uspjela ispregovarati, odnosno tri zahtjeva od kojih Vlada neće odstupiti - da i sljedećih pet godina Vlada ima pravo veta na odluku MOL-a o raspolaganju Ininim dionicama, uključujući i dionice koje MOL kupi u javnoj ponudi; da u slučaju da se promjeni vlasnik, odnosno neka druga kompanija preuzme MOL, Vlada ima pravo reotkupa dionica Ine; da nakon pet godina veta, ako MOL bude želio prodati dionice Ine, pravo prvokupa ima hrvatska država.

Na upit da li je Vlada sada u boljoj poziciji u pregovorima o mogućoj zamjeni dionica, s obzirom na oštar pad cijene dionice MOL-a na Budimpeštanskoj burzi, Polančec je kazao kako je ovo situacija koja Vladi ide na ruku.

Do zamjene dionica može, ali i ne mora doći, do zamjene može doći ako se dogovorimo o našem pravu veta, ako se dogovorimo o pitanjima vezanim uz plinski business, te ako nas zadovolji omjer, cijena dionica u zamjeni, ponovio je Polančec.

Najavio je, naime, da će se sljedeći tjedan nastaviti razgovori vezano za cijenu plina. S obzirom i na činjenicu da EU ne dopušta drastičnu razliku između cijene domaćeg i uvoznog plina, sljedeći tjedan nastavljamo razgovore o referentnoj tržišnoj cijeni plina i razdoblju u kojem bi cijena plina treba doseći referentnu tržišnu cijenu, objasnio je.

Dogovorili smo se i da jedna i druga strana angažira neovisnu stručnu instituciju, revizorske tvrtke, koje će dati objektivnu vrijednost dionica i Ine i MOL-a, kao i objektivan omjer zamjene dionica, naglasio je.

Ponovio je da do zamjene dionica, kao i prodaje dionica Ine MOL-u može doći samo i isključivo ako Hrvatski sabor prihvati takvu odluku koju bi predložila Vlada, kao i da je na stolu i moguća opcija da Vlada zadrži paket dionica koji sada ima (44,84 posto).

Mađarski MOL pak, prema najnovijim podacima o broju dionica deponiranih u javnoj ponudi, trenutno može računati na 47,07 postotni vlasnički udio u hrvatskoj naftnoj kompaniji.



Pisane vijesti