Potpredsjednik Vlade Polančec: sljedeći tjedan RH predaje šest planova za brodogradilišta

BRUXELLES,15. svibnja (Hina) - Hrvatska će sljedećeg tjedna predati Europskoj komisiji šest individualnih planova za restrukturiranje brodogradilišta, od kojih se za tri do četiri brodogradilišta priprema privatizacija, izjavio je u četvrtak u Bruxellesu potpredsjednik hrvatske Vlade Damir Polančec.

Potpredsjednik Polančec razgovarao je u četvrtak s povjerenicom Europske komisije za tržišno natjecanje Neelie Kroes, kojoj je u kratkim crtama predstavio planove za restrukturiranje hrvatskih brodogradilišta. Istaknuo je da riječ o konzultativnom sastanku na kojem se nije iscrpno razgovaralo o svakom pojedinom brodogradilištu.

"Sljedeći tjedan ćemo predstaviti Europskoj komisiji svih šest individualnih planova za restrukturiranje brodogradilišta, a nakon toga će krenuti intenzivni razgovori o našim planovima", izjavio je novinarima Polančec.

Kroz tih šest planova, hrvatska Vlada nastoji pokazati održivost hrvatskih brodogradilišta, rekao je Polančec.

Potpredsjednik hrvatske Vlade je istaknuo da Europska komisija, s obzirom na ranija negativna iskustva s nekim zemljama kada je riječ o sanaciji brodogradilišta, sada podržava ulazak privatnog kapitala kao model za njihov preustroj.

"Mi pripremamo privatizaciju tri ili četiri brodogradilišta, krećemo s pripremom tendera", rekao je Polančec, izrazivši uvjerenje da bi se proces privatizacije za ta brodogradilišta mogao završiti do kraja prvog kvartala sljedeće godine.

Polančec je rekao da hrvatska Vlada ne odustaje od svoga stajališta da se u brodogradnji mora sačuvati svako radno mjesto s tim da će se kod nekih brodogradilišta morati razmišljati o prenamjeni.

"Prenamjena ne znači gašenje, ostaje uvjet da se mora sačuvati svako radno mjesto", rekao je Polančec.

U sklopu pristupnih pregovora, Hrvatska do kraja lipnja mora predati Europskoj komisiji sva mjerila za otvaranje preostalih poglavlja, među kojima je i Tržišno natjecanje.

U tom poglavlju, EU je postavila Hrvatskoj mjerilo da izradi planove za restrukturiranje brodogradilišta kako bi ona u perspektivi mogla poslovati na tržišnim načelima.



Pisane vijesti