Potpredsjednik Vlade Polančec u Albaniji

Potpredsjednik Vlade RH i ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Damir Polančec boravi danas u Tirani u službenom posjetu Republici Albaniji.

Tijekom svog posjeta potpredsjednik Damir Polančec sastao se sa Salijem Berishom, predsjednikom Vlade Republike Albanije, Gencom Pollom, potpredsjednikom Vlade Republike Albanije te s Gencom Rulijem, ministrom gospodarstva i energetike Republike Albanije.

Razgovaralo se o gospodarskim prilikama u svijetu i Europi, a razmijenjena su iskustva u prevladavanju gospodarskih poteškoća s kojima se susreću Hrvatska i Albanija, uzrokovanih globalnom gospodarskom krizom. Tijekom razgovora naglašena je dobra gospodarska suradnja dviju zemalja te je u tom smislu albanska strana izrazila zanimanje za upoznavanje hrvatskog modela poticanja malog i srednjeg poduzetništva, uspješno dokazanog u regiji jugoistočne Europe.

Nastavno na prošlomjesečni bilateralni susret predsjednika Vlade Republike Hrvatske dr.sc. Ive Sanadera sa Salijem Berishom, predsjednikom Vlade Republike Albanije na kojem je spomenuta ideja mogućeg zajedničkog projekta gradnje nuklearne elektrane, danas je dogovoreno da će se do kraja travnja ove godine potpisati Memorandum o razumijevanju između Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva Republike Hrvatske i Ministarstva gospodarstva i energetike Republike Albanije. Potpisom Memoranduma će se stvoriti temelj za formiranje radne skupine od 10 članova ( pet sa svake strane), a koja će na stručnoj razini nastaviti razgovore i pripremiti podlogu za donošenje daljnjih odluka. Važno je istaknuti da i jedna i druga strana ovaj projekt vide kao projekt od regionalnog značaja. Na sastanku s albanskim ministrom gospodarstva i energetike Gencom Rulijem razgovaralo se i o projektu Jadransko – jonskog plinovoda te o njegovom priključenju na projekt TAP (Trans Adriatic Pipeline). Albanska je stana tom projektu dala punu podršku i navela ga kao prioritet u svojim razgovorima s investitorima u TAP-u.

Tijekom poslijepodneva potpredsjednik Vlade RH i ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Damir Polančec nazočit će i svečanom otvorenju Crans Montana Foruma u Tirani.



Pisane vijesti