Potpredsjednik Vlade S. Uzelac o novim akademskim i stručnim nazivima

OPATIJA, 25. siječnja 2008. (Hina) - Potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac danas je u sklopu 24. Zimske andragoške škole u Opatiji održao predavanje o Zakonu o akademskim i stručnim nazivima i akademskom stupnju.

Uzelac je kazao da je zakon temeljen na Bolonjskoj deklaraciji koja uređuje akademske i stručne nazive na drukčiji način no dosad. Time se dosadašnji termin "stručna sprema" gubi a ostaje samo pojam visokog obrazovanja.

Osnovna podjela novog sustava visokog obrazovanja u Hrvatskoj po zakonu je na sveučilišne studije i stručne studije. Sveučilišni studij dijeli se na tri stupnja, a stručni na dva.

Polaznik preddiplomskog sveučilišnog studija, u trajanju tri do četiri godine, zove se prvostupnik, a završetkom još jedne do dvije godine diplomskog sveučilišnog studija postaje magistar neke struke ili doktor struke, u slučaju studija medicine, veterine ili stomatologije.

Školovanje se može nastaviti poslijediplomskim sveučilišnim studijem, završetkom kojeg se postaje doktor znanosti ili poslijediplomskog specijalističkog studija, gdje se uže specijalizira neka grana struke a postaje sveučilišni specijalist, te iznimno za medicinu, veterinu ili stomatologiju sveučilišni magistar.

Stručni prvostupnik je polaznik prvog stupnja stručnih studija, a specijalist struke postaje nakon još jedne do dvije godine specijalističkog diplomskog ispita.

Svi ti nazivi u skraćenici će se pisati iza imena, osim doktora znanosti.

Uzelac je kazao i da će se dosadašnji stečeni sveučilišni ili stručni nazivi izjednačavati po pravima s novima na istoj razini. Primjerice, diplomirani ekonomist po dosadašnjem sustavu će biti izjednačen s magistrom ekonomije a moći će koristiti i novi naziv, s time da mu se postojeća diploma neće mijenjati.

Novi sustav omogućuje zapošljavanje s dosegnutim stupnjem studiranja a da student nije dovršio studij, rekao je potpredsjednik Vlade. To znači da će se priznavati svaka dovršena godina studiranja ili pojedini stupanj zasebno.

Novost je i dodatak diplomi koji će sadržavati detaljne podatke o tijeku studiranja, odslušanim kolegijima te dosegnutom broju ECTS bodova.



Pisane vijesti